DNES JE ZELENý čTVRTEK, VýZNAMNý DEN SPOJENý S POSLEDNí VEčEří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

Nejdůležitější událostí spojenou se Zeleným čtvrtkem je Poslední večeře, během které Ježíš Kristus slavil svátky Pesach s jeho učedníky. Během této události Ježíš připravil a podělil se s nimi o chléb a víno, které symbolizovaly jeho tělo a krev. Toto gesto bylo základem křesťanské eucharistie, svátosti podávané během mše svaté.

Dalším významným aktem během Poslední večeře bylo Ježíšovo umývání nohou svým učedníkům. Tento symbolický akt pokory a služby je stále praktikován některými církvemi během Zeleného čtvrtku.

Zelený čtvrtek má kořeny v biblických událostech popsaných v Novém zákoně, zejména v evangeliích Matouše, Marka a Lukáše, které zachycují Poslední večeři Ježíše Krista. V mnoha křesťanských církvích je Zelený čtvrtek spojen s mší svatou, během níž se pamatuje na Poslední večeři.  

Zelená barva, která dala Zelenému čtvrtku jeho jméno, symbolizuje naději a nový život. Tento symbol je často spojen s přírodou probouzející se k životu na jaře, což připomíná i období obnovy a vzkříšení spojené s Velikonocemi.

V některých zemích je také zvykem podávat speciální pokrmy spojené s tímto dnem, jako jsou třeba tradiční chleba a víno, aby se připomněla Poslední večeře.

2024-03-28T09:32:13Z dg43tfdfdgfd