DALší VěTší DODáVKU VAKCíN PROTI čERNéMU KAšLI čEKá MZD DO 14 DNí

Praha - Další větší dodávku vakcín proti černému kašli pro dospělé ministerstvo zdravotnictví (MZd) očekává do 14 dní, půjde o 50.000 dávek z Kanady. Tento týden by mělo dorazit 6500 dávek z běžného plánovaného dovozu. Na sociální síti X to uvedl profil Hygienická služba ČR, který spravuje ministerská sekce hlavního hygienika. Na to, že vakcíny lékaři v současné době opět nemohou objednat, na sociální síti X na to upozornil lékař a bývalý poslanec ODS Boris Šťastný.

"Zájem oproti předchozím letům prudce stoupl, předobjednávky pro ČR se dělají rok dopředu," uvedla na síti X pražská praktická lékařka Ludmila Bezdíčková. Zájem o doporučované přeočkování v dospělosti byl podle ní dosud minimální. Dospělí včetně těhotných si musí vakcínu proti černému kašli zaplatit, stojí zhruba 1500 korun, děti mají vakcínu hrazenou pojišťovnou.

"Očkování dětí a těhotných není a nebude omezováno," uvedla Hygienická služba ČR. Pro děti jsou určeny vakcíny jiného typu, pro těhotné jich bylo vyhrazeno 6000.

Vakcíny byly v posledních měsících nedostupné opakovaně od doby, kdy začalo případů černého kašle výrazně přibývat. Nedostupné byly několik týdnů na přelomu března a dubna, znovu objednávat je mohli lékaři zhruba poslední dva týdny. Distributoři postupně plní dříve přijaté objednávky.

"Ve spolupráci se Sanofi dovezlo ministerstvo zdravotnictví do ČR více než 110.000 vakcín v mimořádných závozech," doplnili hygienici. Podle údajů, které ČTK v pondělí sdělilo ministerstvo zdravotnictví, se letos do 5. května nechalo očkovat 67.000 dospělých. Loni to bylo 24.000 za celý rok.

Současné počty zachycených případů černého kašle jsou nejvyšší od konce 50. let minulého století, kdy se začalo s očkováním. Letos lékaři podle Státního zdravotního ústavu evidují 12.239, loni 494 případů za celý rok. Černý kašel neboli pertuse se nejčastěji projevuje typickými záchvaty kokrhavého, zajíkavého kašle, které mohou trvat několik týdnů.

U většiny lidí není potřeba hospitalizace, v nemocnicích skončila jen asi dvě procenta nakažených. Mezi dětmi do jednoho roku to byla necelá polovina, protože u nich častěji hrozí komplikace kvůli nedokončenému očkování.

2024-04-16T08:54:28Z dg43tfdfdgfd