ANO VYZVALO VLáDU, ABY ZVEřEJNILA čáSTKU, KTEROU ČESKO PřISPěJE NA NáKUP MUNICE PRO UKRAJINU

Opoziční hnutí ANO vyzvalo vládu, aby alespoň v hrubých obrysech zveřejnila částku, kterou Česká republika přispěje na nákup munice pro Ukrajinu zemím mimo Evropskou unii. 

Na tiskové konferenci to dnes uvedl Karel Havlíček. Vláda pod vedením premiéra Petra Fialy (ODS) ve středu schválila další finanční příspěvek do této iniciativy na podporu Ukrajiny, výši tohoto příspěvku ale nezveřejnila.

Ministerstvo zahraničí ve středu oznámilo, že počet dělostřelecké munice, která má být poskytnuta Ukrajině, není konečný. Původní plán počítal s nákupem 800 000 dělostřeleckých granátů. 

Podle Karel Havlíčka není stínová vláda nijak proti plánu na nákup munice pro Ukrajinu, avšak zásadně se staví proti způsobu, jakým to vláda realizuje. Havlíček zdůraznil, že nesouhlasí s tím, jak vláda rozhodla o finančních prostředcích do této aktivity v utajení, ačkoliv se jedná o veřejné peníze.

Kromě toho vláda podle něj původně deklarovala, že Česká republika nebude do této iniciativy investovat ze svého rozpočtu a její role bude pouze organizační. Havlíček dále uvedl, že nežádá, aby vláda zveřejňovala utajené informace ohledně toho, od koho přesně byla jaká munice zakoupena.

"Rozumíme, že toto je otázka bezpečnosti České republiky a že některá jednání musejí probíhat v utajení," uvedl s tím, že ANO požaduje, aby vláda sdělila veřejnosti, jak velká bude česká pomoc. 

2024-03-28T11:32:25Z dg43tfdfdgfd