ŠEST POHřEšOVANýCH DěLNíKů PO PáDU MOSTU V BALTIMORU JE ZřEJMě PO SMRTI

Baltimore - Šest dělníků pohřešovaných po pádu mostu v Baltimoru na východě Spojených států je pravděpodobně po smrti. Těla dvou z nich vytáhli ve středu z vody policejní potápěči. Pátrání po dalších bylo pozastaveno, uvedla podle agentur policie ve státě Maryland. Kontejnerová loď, jejíž náraz do jednoho z pilířů způsobil pád čtyřproudového mostu, prošla krátce před cestou "rutinní údržbou motoru", uvedly úřady podle agentury AP. V době nehody na mostě pracovalo nejméně osm lidí, dva se podařilo zachránit.

Americký Národní úřad pro bezpečnost v dopravě (NTSB) později ve středu oznámil, že jeho zaměstnanci z lodi vyzdvihli zařízení, které zaznamenávalo data o trase.

Během odpolední tiskové konference informovali zástupci úřadů o nálezu těl dělníků ve věku 35 a 26 let. Podle Shannona Gilreatha z pobřežní stráže loď krátce před plavbou prošla kontrolou a nic nesvědčilo o závadě.

Marylandská policie podle agentury Reuters uvedla, že vzhledem k nízké teplotě vody a době, která uplynula od zřícení mostu Francis Scott Key Bridge, existuje jen malá naděje, že by se šest pohřešovaných našlo živých.

Superintendant Roland Butler sdělil, že pátrací a záchranná operace zhruba 18 hodin od kolapsu mostu přechází do nové fáze, která se zaměří na vyprošťování.

Do mostního pilíře narazila kontejnerová loď Dali plující pod singapurskou vlajkou v úterý kolem 01:30 místního času (06:30 SEČ). Téměř okamžitě se do ledové vody zřítila část zhruba 2,5 kilometru dlouhého mostu přes řeku Patapsco, jejíž vody měly tu dobu teploty zhruba osm stupňů Celsia. Záchranáři dříve zachránili dva z osmičlenné skupiny dělníků, kteří na mostě opravovali výmoly. Jeden byl ve vážném stavu hospitalizován. Marylandští představitelé se domnívají, že do vody spadli pouze tito lidé, ale stoprocentně to nepotvrdili.

2024-03-27T04:46:18Z dg43tfdfdgfd