ČR PODEPSALA SMLOUVY NA DODáVKY MUNICE UKRAJINě, PíšE CORRIERE DELLA SERA

Řím - Česká republika a dalších 15 zemí, jež se přidaly k české iniciativě, uzavřely potřebné smlouvy pro dodávku dělostřelecké munice Ukrajině. Píše to dnes italský deník Corriere della Sera s odkazem na své zdroje v Praze. Podle listu se první dodávky uskuteční v dubnu.

"Nebyla vydána žádná oficiální prohlášení, ale můžeme vás informovat, že vláda v Praze spolu se zhruba 15 dalšími zeměmi podepsala smlouvy na dodávky (munice) a uhradila částku ve výši zhruba 1,8 miliardy eur (zhruba 45 miliard korun, pozn. ČTK)," píše server deníku Corriere della Sera. Ten podotýká, že mezi zeměmi, které přispěly na pořízení munice, není Itálie.

Česká republika měla podle deníku původně v plánu pořídit na 800.000 kusů munice - 500.000 granátů ráže 155 milimetrů a dalších 300.000 ráže 122 milimetrů. Nakonec se podařilo získat o 200.000 kusů více. Dodávky začnou v dubnu, píše list. To by bylo dříve než červnový termín, o kterém dříve mluvil v rozhovoru s ČTK český poradce pro národní bezpečnost Tomáš Pojar.

Podle deníku The Wall street Journal Česko zřejmě pořizovalo munici v zemích globálního Jihu, které mají rozsáhlé zásoby ze sovětské éry. Podle italského deníku mezi dodavateli jsou zřejmě Jižní Korea, Turecko či Jihoafrická republika.

S návrhem na nákup munice mimo členské státy unie přišel český premiér Petr Fiala na mimořádném summitu EU na počátku února. O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800.000 dělostřeleckých granátů pro Ukrajince o dva týdny později informoval prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci. Česko funguje jako zprostředkovatel, který ví, co ukrajinská armáda potřebuje, a propojuje jednotlivé země s dodavateli vojenského vybavení. Praha nechce ohledně iniciativy zveřejňovat více podrobností, obává se, že by to mohlo vést k nárůstu cen zboží.

2024-03-28T16:19:44Z dg43tfdfdgfd