ÚřADY: ZAříZENí NALEZENé V SáLE PRO JEDNáNí POLSKé VLáDY NESLOUžILO K ODPOSLECHU

Varšava - Zařízení, které našly polské bezpečnostní služby v Katovicích v sále, kde se sejde polská vláda, bylo součástí nepoužívaného systému ozvučení. Řekla to podle polských médií mluvčí slezského vojvody Alicja Waliszewská. Mluvčí vládního koordinátora tajných služeb Jacek Dobrzyński původně informoval, že šlo o odposlouchávací zařízení.

"Našel se prvek starého systému ozvučení nainstalovaného kdysi pracovníkem, který je už v důchodu," vysvětlila Waliszewská. Dodala, že jde o zařízení, které "k ničemu neslouží" a že ho členové vládní ochranky a kontrarozvědky našli při rutinní kontrole před zasedáním vlády.

Premiér Tusk dnes v Katovicích spolu s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou zahájil Evropský hospodářský kongres. Vláda má na programu jednání body týkající se energetiky.

Šéf premiérovy kanceláře Jan Grabiec po původním oznámení o nálezu odposlouchávacího zařízení řekl, že bezpečnostní kontroly místností se před zasedáním vlády konají vždy a bez ohledu na to, kde se konají. Upozornil, že existují různí aktéři, kteří mají zájem dovědět se, o čem polský kabinet jedná.

Polsko od ruského vpádu na Ukrajinu několikrát informovalo o dopadení lidí pracujících ve prospěch ruských tajných služeb. Země patří mezi klíčové spojence Kyjeva, je důležitá i pro logistiku dodávek vojenské pomoci na Ukrajinu.

V pondělí polská prokuratura oznámila, že na základě paragrafu o špionáži začala vyšetřovat případ soudce varšavského správního soudu, který požádal o azyl v Bělorusku. Tajné služby prověřují, k jakým přísně utajovaným informacím měl soudce přístup. Útěk do Běloruska, které je blízkým spojencem Ruska, muž vysvětlil tím, že nesouhlasí s politikou polské vlády vůči těmto zemím.

2024-05-07T07:15:36Z dg43tfdfdgfd