ZELENSKYJ: UKRAJINA NEUBRáNILA ELEKTRáRNU, PROTOžE Jí DOšLY RAKETY

Kyjev - Ukrajina nedokázala ubránit Trypilskou tepelnou elektrárnu, která vyráběla proud pro Kyjev, poněvadž ukrajinské obraně došly rakety určené k ochraně zařízení. V rozhovoru s americkou stanicí PBS to řekl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Upozornil také, že ukrajinská armáda má k dispozici nepoměrně méně dělostřeleckých granátů než ruské síly. Nepoměr v počtu ukrajinských a ruských letadel je podle něj až jedna ku třiceti. Zelenskyj v této souvislosti znovu zdůraznil, že Ukrajina se neobejde bez další americké pomoci a jejím poskytnutím podmínil vítězství Ukrajiny ve válce s Ruskem.

Rusko podle Zelenského vypálilo na Trypilskou elektrárnu 11 raket. Sedm z nich se ukrajinské obraně podařilo sestřelit, pak jí ale rakety protivzdušné obrany došly. "Čtyři (rakety) Trypilskou zničily. Proč? Protože jsme měli nula raket. Došly nám všechny rakety, které Trypilskou chránily," řekl v rozhovoru Zelenskyj.

Trypilskou elektrárnu podle ukrajinských představitelů zcela zničil ruský nálet ve čtvrtek 11. dubna. Elektrárna byla největším zařízením na výrobu elektřiny v Kyjevské oblasti a její výkon 1800 MW byl dostatečný na to, aby pokryl potřeby ukrajinského hlavního města, uvedla agentura Reuters.

Zelenskyj v rozhovoru vyzýval k uvolnění zablokované americké pomoci Ukrajině. "Říkám vám upřímně, bez této pomoci nebudeme mít šanci na vítězství," uvedl. Dnes máme jeden dělostřelecký granát na (ruských) deset. Můžeme to takhle ustát? Ne. Letadlo máme jedno na (jejich) 30. Jak se dá takhle bojovat?" zdůraznil Zelenskyj.

2024-04-16T11:53:38Z dg43tfdfdgfd