VýMARSKý TROJúHELNíK ZAčíNá OPěT FUNGOVAT. POLSKU, NěMECKU A FRANCII JDE O ZASTRAšENí RUSKA

Polsko, Německo a Francie chtějí posílit spolupráci v rámci tzv. Výmarského trojúhelníku. Toto spojenectví sice bylo poslední dobou téměř mrtvé, nyní ale vstává z popela. Ministři obrany zemí trojúhelníku plánují nákupy zbraní s plochou dráhou letu, aby existovala možnost zasáhnout hluboko na ruském území. 

V posledních letech toto partnerství nefungovalo především kvůli nacionalistické vládě strany Práva a Spravedlnost (PiS) v Polsku. „Je to krátký okamžik, kdy je tato spolupráce v zájmu tří zemí, kdy existuje politická vůle a existují perspektivy a nápady, které jejich spolupráci přivádějí na velmi praktickou úroveň,“ nastínil polský politický analytik Lukasz Jasinski podle serveru Deutsche Welle. 

K obnovení výmarského formátu se už v březnu sešli lídři všech třech zemí: polský premiér Donald Tusk, německý kancléř Olaf Scholz a francouzský prezident Emmanuel Macron. Jednali především o podpoře Ukrajiny. 

V pondělí pak ministři obrany tří zemí oznámili konkrétní kroky. Němec Boris Pistorius, Polák Wladyslav Kosiniak-Kamysz a Francouz Sebastien Lecornu plánují nákup střel dlouhého doletu a vytvoření mechanismu pro společné pořizování zbraní pro hloubkové přesné údery, konkrétněji střely s plochou dráhou letu. 

Všechny tři země si přejí posílení role Evropy v Severoatlantické aliance pro případ, že by „Američané v případě útoku nepřišli Evropě na pomoc“. 

Podle německého experta na mezinárodní politiku Carla Masala musí Evropa převzít větší odpovědnost v NATO bez ohledu na výsledek podzimních prezidentských voleb v USA. „Pokud by Rusko zaútočilo na Pobaltí a snažilo se zabránit ostatním evropským zemím, aby přiběhly na obranu Pobaltí, pošle křižující rakety a balistické střely na evropská hlavní města. A my nemáme protivzdušnou obranu, která by evropská města ochránila,“ připustil. 

Zdůrazňuje, že je nutné mít kapacity pro zásahy hluboko na území Ruské federace. „Pokud máte bojovat proti Rusku, první věc, kterou musíte udělat, je zničit věci, které Rusko potřebuje k tomu, aby v podstatě provedlo rozsáhlou vojenskou operaci, a tato zařízení jsou hluboko uvnitř Ruska a my se k nim nemůžeme dostat. Takže dlouhý dolet je přesně ta schopnost, kterou potřebujeme,“ vysvětlil Masala. 

Spolupráce „Výmarského trojúhelníku“ ale může také velice brzy skončit. „Jednou ze slabých stránek budou pravděpodobně volby ve Francii v roce 2027. Myslím, že to všechno skončí pravděpodobně ve chvíli, kdy bude Marine Le Penová zvolena příští francouzskou prezidentkou,“ upozornil německý expert. 

„Výmarský trojúhelník není samostatnou mezinárodní organizací, což je velmi užitečné, protože díky tomu je jeho formát velmi flexibilní. Ale na druhou stranu je velkou otázkou, jak Výmarský trojúhelník učinit odolným vůči populistům v nejhorším případě,“ poznamenal polský analytik Jasinski. 

Související články

2024-06-28T09:17:12Z dg43tfdfdgfd