V KLDR PROBíHAJí NEJHORší FORMY DěTSKé PRáCE, TVRDí USA. CHCETE SVRHNOUT Náš SYSTéM, REAGUJE PCHJONGJANG

Severní Korea se ohradila vůči výroční zprávě Spojených států o lidských právech, která negativně hodnotí lidskoprávní situaci v KLDR, a nazvala ji "zasahováním do vnitřních záležitostí" Pchjongjangu. Uvedla to jihokorejská agentura Jonhap.

Americké ministerstvo zahraničních věcí vydalo zprávu o stavu lidských práv ve světě za rok 2023. V ní poukázalo na to, že Severní Korea se dopouští více porušování lidských práv, včetně násilných repatriací, nezákonného zabíjení bez řádného soudního procesu, nucených potratů a "nejhorších forem" dětské práce.

Zpráva rovněž dodává, že Pchjongjang nepřijímá "důvěryhodná opatření" k odhalení a potrestání veřejných činitelů, kteří se mohou dopouštět takových zločinů.

"Tato zpráva vůbec nesouvisí s nějakou upřímnou snahou ochraňovat lidská práva a je jen základním materiálem potřebným k racionalizaci zasahování do našich vnitrostátních záležitostí s cílem svrhnout náš systém," prohlásil mluvčí ministerstva zahraničních věcí KLDR. "Jednoznačně odmítáme takovou zprávu a nesouhlasíme s ní."

2024-04-29T06:58:03Z dg43tfdfdgfd