UKRAJINSKý PARLAMENT SCHVáLIL ZáKON, JENž UMOžNí NASADIT DO ARMáDY NěKTERé VěZNě

Kyjev - Ukrajinský parlament dnes definitivně schválil zákon, který umožňuje mobilizaci vězňů odsouzených za lehčí trestné činy. Pokud se odsouzení zapojí do bojů na obranu země před ruskou agresí, budou podmínečně propuštěni z vězení, oznámila agentura Ukrinform. Norma by měla pomoci doplnit ukrajinské jednotky a střídat vojáky vyčerpané po dvou letech bojů proti ruské invazní armádě, uvedla agentura Reuters.

"Osoby odsouzené za úkladné vraždy, znásilnění, sexuální násilí a zločiny proti národní bezpečnosti nebudou mobilizovány," uvedl na platformě Telegram zákonodárce Oleksij Hončarenko. Jeho kolega Jaroslav Železňak na stejné síti uvedl, že normu podpořilo 279 poslanců a že proti nebyl nikdo.

Zákon předpokládá, že v době mobilizace nebo válečného stavu budou moci soudy podmínečně propustit vězně k výkonu vojenské služby na základě smlouvy, napsal už dříve server Ukrajinska pravda.

Nejvyšší rada, tedy ukrajinský parlament, dnes rovněž schválila prodloužení mobilizace o dalších 90 dní, to je do 11. srpna. Prodloužila také stanné právo. Podle Železňaka se tak stalo už pojedenácté.

Bezprostředně po vpádu ruských vojsk do země 24. února 2022 narukovalo mnoho Ukrajinců do armády dobrovolně bránit vlast. Po dvou letech války se ale před vojenskými středisky už fronty netvoří a řada mužů se bojům spíše snaží vyhnout, napsala už dříve agentura Reuters.

Ani jedna strana konfliktu oficiálně své vojenské ztráty nezveřejňuje. Odhady ale hovoří o vysokých ztrátách na obou stranách frontové linie.

2024-05-08T13:50:10Z dg43tfdfdgfd