UKRAJINSKé I RUSKé úřADY HLáSí MRTVé PO NEPřáTELSKýCH úTOCíCH

Kyjev/Moskva - Nejméně pět mrtvých a desítky zraněných včetně jednoho dítěte si dnes vyžádal útok na Dnipro, který podnikly ruské síly raketami a drony, uvedl na sociální síti ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Další mrtvé hlásí činitelé v Charkovské a Poltavské oblasti, stejně jako úřady v ruské Belgorodské oblasti a v okupované části Chersonské oblasti. Kyjev a Moskva se z útoků vzájemně obviňují, jejich tvrzení nelze ve válečných podmínkách bezprostředně ověřit z nezávislých zdrojů.

Původně úřady hlásily v Dnipru pět mrtvých a 34 zraněných včetně čtrnáctileté dívky, a také četné požáry ve městě, které leží asi 400 kilometrů jihovýchodně od Kyjeva. Šéf oblastní správy Serhij Lysak večer bilanci zraněných zvýšil na 53, z nichž čtyři jsou podle něj ve vážném stavu.

Rusové v Dnipru zasáhli jedno z nákupních středisek. Poblíž zdravotnického zařízení vypukl požár, uvedl server RBK-Ukrajina s odvoláním na místní televizi. Město, které leží zhruba 100 kilometrů vzdušnou čarou na západ od fronty, je častým terčem ruských útoků, poznamenala agentura AFP. Loni v lednu podle ní ruská raketa zasáhla obytnou budovu a zabila 49 lidí.

Dva mrtvé a jednu zraněnou ženu si vyžádal nálet ukrajinských dronů, který zasáhl pekárnu ve městě Olešky v okupované části Chersonské oblasti, tvrdí ruské úřady. Tři ruští policisté utrpěli zranění při ostřelování pohraničního města Šebekino ukrajinským dělostřelectvem, uvedl gubernátor Belgorodské oblasti Vjačeslav Gladkov.

Při ruském ranním náletu na vesnici Borova u Izjumu v Charkovské oblasti zahynul osmačtyřicetiletý muž, jehož tělo vyprostili záchranáři z trosek, uvedla oblastní prokuratura. Zranění utrpěli také pětasedmdesátiletá žena a muž, kterému bylo přes 50 let. Nálet podle prokuratury poškodil výlučně civilní infrastrukturu, včetně desítky obytných domů, obchodů, hospodářských a kancelářských budov.

Terčem dvou ruských raket S-400 se přibližně dvě hodiny po půlnoci (hodina po půlnoci SELČ) stala podle prokuratury také vesnice Ruska Lozova, kde výbuchy zranily pětašedesátiletou ženu a osmdesátiletého muže a také poškodily přinejmenším deset domů. Prokuratura dodala, že se snaží zdokumentovat a zajistit důkazy všech válečných zločinů spáchaných Ruskem.

Odpoledne si útok na Charkov ruskými klouzavými pumami vyžádal jednoho mrtvého a nejméně osm zraněných včetně osmiletého chlapce. Poškozeny byly obytné budovy, pošta a autoservis, uvedla podle agentury Reuters místní prokuratura.

Jednoho mrtvého a tři zraněné po ruském útoku v Poltavské oblastí dnes oznámil také oblastní šéf Filip Pronin. Poškozena byla škola a mateřská školka, dodal. Rusové podle něj útočí na oblast třetím dnem v řadě.

Ukrajinská protivzdušná obrana sestřelila pět ruských střel a šest dronů, kterými Rusko dnes ráno zaútočilo na Ukrajinu, napsal na sociální síti velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk. Podařilo se podle něj sestřelit jednu střelu s plochou dráhou letu Iskander-K a čtyři řízené letecké rakety Ch-59, pět útočných dronů typu Šáhed a jeden průzkumný dron Orlan; o osudu dalších dvou střel Iskander-K vypuštěných z Ruska se generál nezmínil. Terčem ruských útoků byla podle něj především Dněpropetrovská oblast, jejímž správním střediskem je Dnipro.

Střela Iskander zasáhla letiště u Poltavy, kde zničila ukrajinský bitevní vrtulník Mi-24, tvrdí ruské ministerstvo obrany, které zveřejnilo záběry z náletu. O den dříve ruské ministerstvo informovalo o útoku na letiště v Myrhorodu. Média předpokládají, že Rusové stupňují útoky na ukrajinská letiště v předvečer dlouho očekávaného příletu stíhaček F-16, které Ukrajině poskytly západní státy.

Rusko v květnu zahájilo v Charkovské oblasti ofenzivu, která ukrajinské jednotky zprvu zaskočila. Nyní se podle tisku snaží dobýt zpět pozice, ze kterých ustoupily, zatímco ruský nápor pokračuje v jižněji položené Doněcké oblasti. Rusové podle ukrajinského generálního štábu útočí hlavně u Torecku a Pokrovsku, kde ukrajinští vojáci za uplynulý den podle tvrzení úřadů odrazili 83 útoků, zatímco v Charkovské oblasti se odehrálo osm bojových střetů.

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar, tvrdí Moskva

Ruské jednotky dobyly jednu čtvrť ve městě Časiv Jar v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, uvedlo dnes ruské ministerstvo obrany. Dobytí tamního sídliště podle agentury Unian připustili také ukrajinští analytici z projektu DeepState, který je považován za blízký ukrajinské armádě.

Jednotky z jižního uskupení ruských vojsk podle ministerstva ovládly čtvrť Novyj. Ještě dříve analytici informovali o tom, že Rusové dobyli "zcela zničené" sídliště Kanal, značené na štábních mapách jako Novyj. O město se již týdny bojuje a uvedené sídliště dříve opět ovládli ukrajinští vojáci, kteří podle vyjádření armádního mluvčího vyhnali Rusy z města.

"Bohužel, za chyby se platí, a to lidmi a územím," konstatovali analytici a varovali, že "tvářit se, že je vše v pořádku", ve skutečnosti znamená, že "situace je na pokraji katastrofy". Hlavní taktickou chybou ukrajinských sil v obraně podle DeepState zůstávají snahy dobýt zpět jednou ztracené pozice i v případě, že to nemá smysl, a trvání na obraně nevýhodných pozic, a to dokonce i v obklíčení.

Ruské síly podle DeepState dosáhly postupu i u obcí Prohres, Volodymyrivka, Karlivka, Krasnohorivka, Ňju-Jork a Makijivka.

Rusko po otupení své ofenzívy v Charkovské oblasti na severovýchodu země nyní stupňuje útoky v jižněji položené Doněcké oblasti. Rusové podle ukrajinského generálního štábu útočí hlavně na úsecích u měst Toreck a Pokrovsk, kde ukrajinští vojáci za uplynulý den podle ukrajinského velení odrazili 83 útoků.

2024-07-03T08:34:00Z dg43tfdfdgfd