UKRAJINCI POšLOU VěZNě NA FRONTU. PARLAMENT ROZHODL, KTEří TO BUDOU

Ukrajinský parlament ve středu odsouhlasil zákon, který některým vězňům umožní bojovat v ozbrojených silách, informovala AFP. Aby příslušná právní úprava vstoupila v platnost, musí ji ještě podepsat předseda parlamentu a ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. 

"Parlament odhlasoval dobrovolnou mobilizaci vězňů. Návrh zákona umožní určitým kategoriím vězňů, kteří vyjádřili přání bránit svou zem, připojit se k ozbrojeným silám," napsala Olena Šuliak, šéfka strany Sluha národa prezidenta Zelenského, na facebooku.

Kyjev neustále hledá způsoby, jak získat další bojovníky. Po více než dvou letech ruské invaze se totiž potýká s nedostatkem vojáků. Nedávno byl proto schválen mobilizační zákon, kterým se mají zvýšit mobilizační kapacity a zpřísnit tresty pro ty, kteří se odvodu vyhýbají.

Ukrajina také v dubnu oznámila, že v zahraničí přestane vydávat pasy některým mužům v mobilizačním věku. Pozastavila také konzulární služby pro muže ve věku 18 až 60 let žijící mimo Ukrajinu, což podnítilo rozhořčení mezi ukrajinskými emigranty. Podle OSN se v Polsku nacházejí desítky tisíc Ukrajinců, kterých se týká branná povinnost.

Zelenskyj vyhlásil všeobecnou mobilizaci hned první den plnohodnotné ruské invaze, tedy 24. února 2022. Od té doby parlament každé tři měsíce prodlužuje platnost tohoto prezidentského výnosu, z formálního hlediska tak mobilizace na Ukrajině pokračuje nepřetržitě již třetí rok.

Ve třetím roce války je nábor do armády v systémové krizi. Zatímco v prvních týdnech a měsících po invazi lidé stáli ve frontách na odvod do armády, přičemž odvodová centra si s tolika dobrovolníky ani neuměla poradit a lidi bez vojenských zkušeností často posílala domů, časem zájem klesl.

2024-05-08T15:28:49Z dg43tfdfdgfd