UKRAJINA PODLE MéDIí ZNIčILA MOCNOU RADAROVOU STANICI NA ZáPADě RUSKA

Kyjev - Ukrajinským silám se podařilo zničit výkonnou radarovou stanici na západě Ruska, která monitorovala oblohu nad Ukrajinou a měla dosah 700 kilometrů do ukrajinského vnitrozemí, sdělila několika ukrajinským médiím anonymně ukrajinská tajná služba SBU. Podle nejmenovaného zdroje z rozvědky šlo o stanici Něbo-U, která stojí zhruba 100 milionů dolarů (asi 2,4 miliardy korun). Podobná tvrzení nelze bezprostředně nezávisle ověřit.

Stanice podle SBU mimo jiné poskytovala podporu ruským bombardérům, které útočí na Ukrajinu pomocí řízených leteckých bomb. Stanice taktéž sledovala ukrajinské prostředky. "Díky zničení této radarové stanice bude mít nepřítel méně možností odhalovat vzdušné cíle podél severní hranice Ukrajiny," citovala agentura Unian zdroj z rozvědky.

Podle SBU se Ukrajině už dříve podařilo zničit jednu takovou radarovou stanici v ruské Belgorodské oblasti.

Ruská invaze na Ukrajinu dnes pokračuje 783. dnem. Ukrajinské letectvo sdělilo, že protivzdušné obraně se podařilo v noci na dnešek zničit všech devět dronů Šáhed, kterými zaútočilo Rusko. Mediální centrum ukrajinského ministerstva obrany pak uvedlo, že za posledních 24 hodin Rusko zaútočilo na 100 ukrajinských obcí a 64 infrastrukturních objektů, přičemž použilo minomety, tanky, dělostřelectvo, raketomety, drony, letectvo i další prostředky. Ruské ministerstvo obrany informovalo o sestřelení tří ukrajinských dronů nad ruskou Belgorodskou oblastí.

2024-04-16T10:23:30Z dg43tfdfdgfd