TáLIBáN USTOUPIL. CHCE VYMýTIT DěTSKOU OBRNU, V AFGHáNISTáNU POVOLIL OčKOVáNí

V Afghánistánu spustili v pondělí novou očkovací kampaň proti dětské obrně. Cílem je ochránit přibližně 10,7 milionu dětí do pěti let před tímto nebezpečným onemocněním. Oznámilo to afghánské ministerstvo zdravotnictví.

Očkovací kampaň bude trvat čtyři dny a proběhne ve 31 z 34 afghánských provincií. V provinciích Ghór, Dájkundí a Bámján se očkování uskuteční později, kvůli obtížné situaci způsobené chladným počasím a deštěm, uvedlo ministerstvo ve prohlášení.

"Společně s našimi partnery jsme odhodláni vymýtit dětskou obrnu z Afghánistánu," řekl ministr zdravotnictví vlády hnutí Tálibán, Kalandár Ibad. "Budeme neúnavně pracovat a pokračovat v očkovacích kampaních proti dětské obrně a dalších zdravotnických službách, dokud nedosáhneme cíle úplné eradikace dětské obrny," dodal.

Ministerstvo vyzvalo místní představitele a duchovní, aby spolupracovali s poskytovateli očkování.

Světová zdravotnická organizace (WHO) varovala v prosinci, že repatriace migrantů ze sousedního Pákistánu zvyšuje riziko šíření tohoto nebezpečného viru. Od té doby Afghánistán uskutečnil nejméně tři kola celonárodní vakcinace proti dětské obrně.

Očkovací kampaně v Afghánistánu i Pákistánu jsou často doprovázeny obtížemi. V obou zemích se šíří konspirační teorie, které tvrdí, že vakcína proti dětské obrně způsobuje neplodnost a že lidé, kteří vakcínu podávají, jsou tajní agenti.

Od srpna 2021 vládne v Afghánistánu radikální hnutí Tálibán, které před opětovným převzetím moci v celé zemi zakázalo očkování v oblastech pod jeho kontrolou. Organizaci spojených národů se však poté úspěšně podařilo vyjednat obnovení očkovacího programu v celém Afghánistánu. 

2024-04-29T11:59:06Z dg43tfdfdgfd