SPOR O "SESTřELENý" BOMBARDéR: LETADLO úTOčILO NA DNIPRO A KRYVYJ RIH, TVRDí KYJEV

Ukrajina tvrdí, že ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se v pátek zřítil na jihozápadě Ruska, údajně v noci na pátek provedl útok na ukrajinská města Dnipro a Kryvyj Rih.

Mluvčí ukrajinských vzdušných sil Ilja Jevlaš pro agenturu AFP uvedl, že šlo o "letadlo, které bombardovalo Dnipro a Kryvyj Rih. Pomstili jsme se za naše města a civilisty."

Bombardér Tu-22M3 havaroval na území Stavropolského kraje na jihu Ruska, přičemž ruské ministerstvo obrany tvrdí, že k incidentu došlo při návratu na letiště po dokončení bojové mise. Na palubě letadla nebyla žádná munice, zřítilo se v neobydlené oblasti a nedošlo k žádné destrukci.

Podle informací od gubernátora Stavropolského kraje Vladimira Vladimirova se dvěma pilotům podařilo katapultovat a jsou v nemocnici, zatímco jeden pilot zemřel a pátrání po čtvrtém pokračuje.

Ukrajinská strana tvrdí, že Tu-22M3 byl sestřelen v rámci společné operace práce ukrajinské vojenské rozvědky (HUR) a ukrajinského letectva.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo technickou poruchu jako předběžnou příčinu pádu letadla.

HUR uvádí, že letadlo bylo sestřeleno ve vzdálenosti asi 300 kilometrů od hranic Ukrajiny, přičemž byly použity stejné prostředky jako v případě útoku na ruský letoun A-50.

Podle vojenských analytiků má Ukrajina systém protivzdušné obrany S-200D Dubna s dosahem 300 kilometrů, zatímco rakety Ch-22, které ruské Tu-22M3 odpalují nad Ukrajinou, mají dolet až 600 kilometrů. Nicméně nasazení systému S-200 je problematické kvůli potřebě dlouhé doby přípravy.

Záznamy z místa činu ukazují, že Tu-22M3 padalo při ploché rotaci s hořícím pravým motorem, což je běžný jev při technické poruše. Existuje také spekulace o palbě z vlastních řad nebo o nasazení nových systémů protivzdušné obrany ze strany Ukrajiny. 

2024-04-19T17:55:48Z dg43tfdfdgfd