SLOVáK, KTERý DONášEL RUSůM, Míří ZA MřížE. NEPLATIL UDěLENOU POKUTU

Specializovaný trestní soud na Slovensku poslal Bohuše Garbára do vězení za vyzvědačství pro Rusko a braní úplatků. Soud nevyhověl žádosti odsouzeného o odpuštění zbytku dříve uloženého finančního trestu. Garbár si má nově odsedět přes rok a půl, proti rozsudku podal stížnost.

O případu informoval deník SME, který připomněl, že soud loni v únoru schválil dohodu o vině a trestu za přijetí úplatku a vyzvědačství. Garbárovi tehdy uložil souhrnný podmíněný trest odnětí svobody v délce tří let se stejně dlouhou zkušební dobou. 

Součástí byl také peněžitý trest ve výši 15 tisíc eur, který byl rozdělen do čtyř splátek. V případě nezaplacení hrozil odsouzenému až dvouletý trest vězení. Garbár splatil jen první splátku a žádal o odpuštění zbytku trestu kvůli nedostatku finančních prostředků. Soud mu nevyhověl s tím, že se zaplacením pokuty v rámci dohody souhlasil. 

Garbár před třemi lety na schůzce s člověkem vystupujícím pod jménem Sergej Solomasov slíbil, že získá citlivé informace a utajované skutečnosti týkající se slovenských bezpečnostních a zpravodajských služeb a spolupráce Slovenska, EU a NATO s Ukrajinou. 

Garbár byl zároveň spolupracovníkem konspiračního webu Hlavné správy, který se od jeho aktivit ve prospěch Moskvy distancoval. 

2024-04-29T14:44:21Z dg43tfdfdgfd