SLEDOVáNí SANKCí PROTI KLDR KONčí. RUSKO VETOVALO REZOLUCI OSN

Ve čtvrtek Rusko využilo své veto k blokování návrhu rezoluce Rady bezpečnosti OSN, který požadoval prodloužení mandátu expertů OSN dohlížejících na sankce uvalené proti Severní Koreji.  

Navrhovaná rezoluce, kterou předložily Spojené státy, měla prodloužit mandát skupiny expertů dohlížejících na dodržování sankcí o další rok. Rusko svým vetem však zastavilo jejich činnost.

Návrh rezoluce podpořilo 13 z 15 členů Rady bezpečnosti OSN. Rusko bylo proti a Čína, další stálý člen rady, se zdržela hlasování.

Ruský velvyslanec při OSN Vasilij Nebenzia před hlasováním prohlásil, že západní země se snaží "udusit" Severní Koreu. Jeho slova naznačují, že sankce spojené s jaderným programem KLDR jsou podle něj nedůležité a odtržené od skutečnosti.

USA a další západní země obviňují Severní Koreu z přesouvání zbraní do Ruska, které jsou následně používány v konfliktu na Ukrajině. Moskva i Pchjongjang tato obvinění odmítají. Nicméně v minulém roce naznačili, že budou posilovat své vojenské vztahy.

Sankce vůči KLDR byly poprvé zavedeny RB OSN v roce 2006 s cílem zamezit financování programů jaderného a raketového vývoje. Od té doby byly přijaty další balíčky sankcí.

Čtvrteční rezoluce nemá vliv na platnost sankcí, které zůstávají v platnosti. Tuto informaci přinesla agentura AP. 

2024-03-28T15:50:21Z dg43tfdfdgfd