SEVEROMAKEDONSKý PREZIDENT PENDAROVSKI I VLáDNí STRANA UZNALI VOLEBNí PORážKU

Skopje - Severomakedonský prezident Stevo Pendarovski uznal porážku v dnešním druhém kole prezidentských voleb, informují média. Po sečtení více než 80 procent volebních okrsků vedla s 65 procenty hlasů kandidátka opozice Gordana Siljanovská-Davkovová. Konzervativní opozice vede i v parlamentních volbách, které se rovněž konaly dnes. Její příznivci už začali v hlavním městě Skopje slavit.

"Výsledky jsou jasné," řekl Pendarovski, kterému podle průběžných výsledků dalo hlas přibližně 29 procent voličů. Prezident následně pogratuloval "těm, kteří zvítězili". Porážku později uznal i šéf vládní sociálně demokratické strany (SDSM) Dimitar Kovačevski, jehož strana je podle průběžných výsledků třetí se ziskem 14,5 procenta hlasů.

V parlamentních volbách vede konzervativní opoziční strana VMRO-DPMNE, která měla po sečtení více než 70 procent okrsků zhruba 42 procent hlasů. Její příznivci podle serveru Balkan Insight už začali ve volebním štábu slavit. Podle agentury Reuters je však pravděpodobné, že strana bude potřebovat k sestavení vlády menšího koaličního partnera.

Vládní strana v posledních letech čelila odlivu voličské přízně v souvislosti s řadou korupčních kauz, kritikou za neschopnost pozvednout životní úroveň občanů, jakož i a za údajně přílišné ústupky Albáncům a sousedním zemím v otázkách makedonské identity.

Hlas dnes mohlo odevzdat na 1,7 milionu voličů. Podle předběžných výsledků se zájem o volby ve srovnání s předchozím hlasováním zvýšil.

Vítězství VMRO-DPMNE a Siljanovské-Davkovové může mít důsledky pro zahraničněpolitickou orientaci Severní Makedonie. Strana i prezidentská kandidátka totiž shodně odmítají proevropskými sociálními demokraty navrhované změny ústavy, kterými Bulharsko podmiňuje zahájení přístupových rozhovorů Severní Makedonie s Evropskou unií. Spor se týká začlenění zmínky o bulharské menšině do severomakedonské ústavy. Siljanovská-Davkovová se sice vyslovila pro členství své země v EU, avšak pouze pokud to nepoškodí "makedonské státní a národní zájmy".

Otazník visí také nad pokračováním kompromisní dohody s Řeckem o název státu, v jejímž důsledku se země v roce 2019 přejmenovala na Severní Makedonii. Atény pak díky tomu umožnily vstup země do NATO. VMRO-DPMNE pod vedením předsedy Christijana Mickoského dohodu z opozičních řad odmítala. Siljanovská-Davkovová dříve uvedla, že jako prezidentka by místo názvu Severní Makedonie používala původní název Makedonie.

2024-05-08T21:35:34Z dg43tfdfdgfd