SCHOPNOST UKRAJINY BRáNIT SE RUSKýM úTOKůM JE STáLE HORší. BEZ POMOCI USA SE SITUACE NEZLEPší

Podle amerického Institutu pro studium války (ISW) se schopnosti Ukrajiny bránit se intenzivním ruským útokům na východě země zhoršují a pravděpodobně budou pokračovat ve zhoršování, pokud nedojde k urychlení americké vojenské pomoci. 

Analytici ISW upozorňují, že Rusko může využít nedostatku munice v ukrajinské armádě a dosáhnout významných územních zisků, zejména na západ od již dobytého města Bachmut.

Podle ISW je nedostatek munice v ukrajinských jednotkách natolik vážný, že vojáci mohou odpovědět na ruské útoky pouze omezeným počtem dělostřeleckých granátů. Ukrajinské dělostřelectvo je však stále považováno za přesnější.

Analytici ISW také varují, že nedostatek munice by mohl umožnit Rusku ovládnout město Časiv Jar v nadcházejících týdnech, které leží západně od Bachmutu.

Hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskij předpokládá, že ruské vojenské velení chce město Časiv Jar v Doněcké oblasti obsadit do 9. května, kdy si Rusko připomíná vítězství nad nacistickým Německem.

Jak ve své zprávě z neděle připomněla britská stanice BBC, ruské jednotky začaly postupovat ve směru na Časiv Jaro po dobytí nedalekého města Avdijivka. Časiv Jar je považován za důležitou baštu ukrajinské armády v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny.

Syrskij ve statusu na sociální síti Facebook napsal, že ruská armáda soustřeďuje své úsilí na prolomení ukrajinské obrany západně od Bachmutu, snaží se dosáhnout přístupu k uměle vybudovanému kanálu Severní Donec-Donbas, dobýt lokalitu Časiv Jar a vytvořit si podmínky pro další postup do aglomerace Kramatorsk .

Podle Syrského tato hrozba zůstává relevantní vzhledem k tomu, že nejvyšší ruské vojenské vedení dalo svým vojákům za úkol, aby Časiv Jaro dobyli do 9. května.

Ukrajinský generál během víkendu informoval, že ukrajinské jednotky na východní frontě bránící Časiv Jar dostaly další zbraně a drony, munici a vybavení pro elektronický boj, aby mohly lépe blokovat tlak ruské armády.

Zpoždění americké vojenské pomoci má podle ukrajinských představitelů a západních médií značný dopad na bojiště. I když Senát USA schválil balík vojenské pomoci v únoru, republikánské vedení Sněmovny reprezentantů odmítá předložit ho k hlasování v Kongresu.

Tento návrh zahrnuje finanční pomoc nejen pro Ukrajinu, ale i pro jiné americké spojence, včetně Izraele. Republikánský předseda Sněmovny reprezentantů Mike Johnson ale naznačil, že Kongres bude tento týden projednávat finanční pomoc Izraeli a Ukrajině zvlášť. 

2024-04-16T07:37:40Z dg43tfdfdgfd