SCHOLZ VYZVAL ČíNU, ABY SE SNAžILA PřIMěT RUSKO K UKONčENí VáLKY NA UKRAJINě

Peking - Německý kancléř Olaf Scholz na dnešní schůzce s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem označil ruskou agresi vůči Ukrajině za hrozbu pro celosvětovou bezpečnost. Prezidenta Sia přitom podle agentury Reuters vyzval, aby se pokusil přimět Moskvu k ukončení konfliktu. Scholz později také jednal s premiérem Li Čchiangem o ekonomice. Podle Lia by Peking a Berlín měly posílit hospodářskou a obchodní spolupráci, protože jejich ekonomické zájmy jsou propojené.

Čínský prezident Si na setkání s Scholzem prohlásil, že hlubší spolupráce Číny a Německa může světu přinést více stability a bezpečnosti. Zdůraznil přitom, že ve vztazích je potřeba "vzájemný respekt" a hledání společných témat. Stabilní spolupráce mezi velkými ekonomikami Německa a Číny může mít podle Sia "zásadní vliv nejen na celý euroasijský kontinent, ale i na celý svět".

Scholz se na schůzce se Siem zaměřil mimo jiné na otázku Ukrajiny. Uvedl, že válka na Ukrajině má dopady na "klíčové zájmy" Německa a narušila celosvětové dodávky energií a potravin. Ruské akce rovněž "porušují Chartu OSN a zásady nedotknutelnosti hranic", uvedl Scholz.

Čína opakovaně vyzývá k diplomatickému řešení konfliktu, zároveň ale odmítá ruskou invazi na Ukrajinu odsoudit a nadále udržuje s Ruskem přátelské vztahy. "Čína podporuje veškeré úsilí směřující k mírovému řešení krize a podporuje také svolání mezinárodní mírové konference, v příhodnou dobu, se souhlasem Ruska a Ukrajiny, za účasti všech zainteresovaných stran," řekl dnes prezident Si. "Čína je připravena na tom spolupracovat s příslušnými stranami, včetně Německa," dodal.

2024-04-16T05:53:12Z dg43tfdfdgfd