RUTTE: VYšETřOVáNí RUSKé PROPAGANDISTICKé SíTě JE VELMI ZNEPOKOJIVé

Haag (Nizozemsko) - Vyšetřování, které vedou české zpravodajské služby kvůli ruské propagandistické síti, jež měla platit unijní politiky, je velmi znepokojivé. Řekl to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že případem se zabývají i nizozemské zpravodajské služby. České úřady uvedly, že byly peníze poskytnuty politikům v Nizozemsku, Belgii, Německu, Francii, Maďarsku a Polsku výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times.

"Ukazuje se, jak vysoké je riziko zahraničního vměšování," prohlásil Rutte před čtvrtečním jednáním vlády. "Jde o hrozbu pro naši demokracii, pro naše svobodné volby, pro naši svobodu slova, pro všechno," dodal.

Nizozemský ministr vnitra Hugo de Jonge a ministryně obrany Kajsa Ollongrenová uvedli, že nebudou zveřejňovat jména politiků, kteří měli získávat peníze z Ruska. Jak dodali, záležitost nyní prošetřují nizozemské zpravodajské služby.

Případem se chce zabývat i dolní komora nizozemského parlamentu. Předseda krajně pravicové Strany pro svobodu (PVV) Geert Wilders už řekl, že chce znát jména politiků, kteří měli dostávat peníze z Ruska. Wildersova strana vyhrála volby, ale zatím se jí nepodařilo sestavit vládu.

Český premiér Petr Fiala ve středu informoval o zařazení několika ruských subjektů na národní sankční seznam. Je mezi nimi společnost Voice of Europe, která provozuje stejnojmenný internetový portál a která je v Česku zaregistrovaná na polského občana. Český Deník N v této souvislosti doplnil, že BIS odhalila celou Ruskem organizovanou síť, která se snažila v různých evropských zemích ovlivnit volby do Evropského parlamentu.

Činnost proruské špionážní sítě nyní vyšetřuje i polská kontrarozvědka a rovněž belgické zpravodajské služby. Zjištění českých úřadů prověřuje také Evropský parlament.

Členové sítě chtěli podle polské kontrarozvědky uspořádat v EU proruské iniciativy a mediální kampaně s cílem prosazovat oficiální zahraniční politiku Kremlu, včetně oslabení polské pozice na mezinárodní scéně, diskreditace Ukrajiny a pověsti orgánů Evropské unie.

2024-03-29T11:06:30Z dg43tfdfdgfd