RUSOVé, NEPOLEVUJTE. NAVALNá BOJUJE PROTI PUTINOVI MíSTO MANžELA.

Vdova po zesnulém ruském opozičním politikovi Julija Navalná v úterý apelovala na příznivce, aby nepolevovali v boji proti ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, který se dnes ujal dalšího šestiletého mandátu. Putina označila za lháře, zloděje a vraha. 

Navalná ve videu kritizovala Putina za to, že více než dvacet let nesplnil své sliby a vize. Konkrétně zmínila zlepšení životních podmínek obyčejných Rusů. Poslední funkční období ruského prezidenta podle ní poznamenala "krvavá a nesmyslná válka"na Ukrajině a politické represe.

Ruské tajné služby pak obvinila z neschopnosti zabránit březnovému teroristickému útoku na předměstí Moskvy, přičemž zmínila, že režim každý den zatýká nevinné lidi, včetně novinářů a občanských aktivistů.

"V Rusku je několik stovek politických věznů, kteří jsou vystaveni nelidským podmínkám. Každý den přibývají nové případy," dodala Navalná.

Putin dnes složil přísahu v honosném, zlatem vykládaném Andrejevském sále v Kremlu, kde ho potleskem přivítali politici a další významní účastníci slavnostního ceremoniálu. Prezident během něj převzal symboly svého úřadu a pronesl krátký inaugurační projev. 

Putina volilo v březnových prezidenských volbách přes 87 procent voličů, přičemž volební komise evidovala 114 milionů oprávněných voličů. Volební účast se přehoupla přes 65 procent. Nezávislí pozorovatelé a odborníci označili ruské prezidentské volby jako nedemokratické, protože se do nich nezapojil žádný představitel opozice. 

2024-05-07T17:10:23Z dg43tfdfdgfd