RUSKý úTOK VážNě POšKODIL TřI UKRAJINSKé TEPELNé ELEKTRáRNY

Kyjev - Ruský vzdušný útok v noci na dnešek vážně poškodil tři ukrajinské tepelné elektrárny, uvedl jejich provozovatel, firma DTEK. Noc na dnešek podnik označil za mimořádně těžkou pro energetický sektor. Ukrajinský ministr energetiky Herman Haluščenko předtím uvedl, že napadena byla zařízení na výrobu a přenos elektřiny v Poltavské, Kirovohradské, Záporožské, Lvovské, Ivano-Frankivské a Vinnycké oblasti. Rusko za noc celkem vyslalo na ukrajinské území více než 50 střel a 20 dronů, uvedl ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Podle ukrajinského letectva se jich větší část podařilo sestřelit.

"Další mimořádně těžká noc pro ukrajinský energetický sektor. Nepřítel ostřeloval tři naše tepelné elektrárny. Zařízení byla vážně poškozena. Energetici v současné době pracují na odstranění následků útoku," uvedla společnost DTEK na síti Telegram.

Za posledního půldruhého měsíce jde podle ní už o pátý rozsáhlý útok na její energetická zařízení. Firma neupřesnila, jaké elektrárny se staly terčem ruských útoků v noci na dnešek, podle ruskojazyčného serveru BBC je ale na základě zpráv z upozornění a sociálních sítí pravděpodobné, že jednou z nich je zařízení v Dobrotviru. Jde o největší elektrárnu v západoukrajinské Lvovské oblasti.

Zelenskyj v prohlášení na telegramu podotkl, že Rusko spustilo masivní útok v den, kdy si Ukrajina podobně jako další evropské země včetně Česka připomíná Den vítězství a konec druhé světové války. "Přes 50 střel a více než 20 dronů," uvedl ukrajinský prezident.

Ukrajinské letectvo následně upřesnilo, že Rusko v noci na dnešek zaútočilo 55 střelami včetně hypersonické rakety Kinžal, dvou balistických raket Iskander-M a čtyř střel Kalibr a vyslalo 21 bezpilotních letounů. Ukrajinské protivzdušné obraně se podle jejího sdělení podařilo sestřelit 59 vzdušných cílů - 39 střel a 20 dronů.

Rusko se k největšímu útoku na ukrajinskou infrastrukturu minimálně od začátku tohoto měsíce nevyjádřilo. Jednotlivá sdělení znesvářených stran obvykle nelze ve válečných podmínkách bezprostředně nezávisle ověřit.

"Následky se objasňují. Energetici už pracují na jejich odstranění," uvedl Haluščenko v prohlášení, které zveřejnilo jeho ministerstvo. Dodal, že lidé by měli šetřit elektřinou.

Server RBK-Ukrajina předtím s odkazem na místní úřady i vojenské činitele uvedl, že výbuchy se ozývaly v Kyjevě, ve Lvovské a Ivano-Frankivské oblasti na západě země a rovněž v Charkovské, Poltavské a Záporožské oblasti. Není ale jasné, co je způsobilo ani zda exploze způsobily nějaké škody.

Různé místní úřady hlásily nejméně šest zraněných během noci: jednoho v Dněpropetrovské oblasti, jednoho v Kirovohradu, dva v Brovarech nedaleko Kyjeva a nejméně dva další v ukrajinské metropoli, uvedla agentura AFP.

Poplach byl podle deníku Ukrajinska pravda v noci vyhlášen ve všech ukrajinských oblastech. Ukrajinské letectvo uvedlo, že řada Ruskem vypuštěných střel s plochou dráhou letu nad ukrajinským územím měnila směr.

2024-05-08T05:33:53Z dg43tfdfdgfd