RUSKá PROKURATURA žáDá O ZAřAZENí PUGAčOVOVé NA SEZNAM ZAHRANIčNíCH AGENTů

Moskva - Ruská generální prokuratura požádala ministerstvo spravedlnosti, aby zařadilo zpěvačku Allu Pugačovovou na seznam zahraničních agentů. Informuje o tom agentura RIA Novosti. Odvolává se přitom na dokument, který zveřejnil ruský proválečný aktivista Vitalij Borodin.

Borodin podle RIA Novosti řekl, že nechtěl dokument zveřejňovat, ale přivedlo ho k tomu prohlášení mluvčího Kremlu Dmitrije Peskova, že neví nic o tom, že by Pugačovová měla být zařazena mezi zahraniční agenty.

Zpěvačka, která patřila k největším popovým hvězdám v dobách Sovětského svazu i po jeho rozpadu, kritizuje ruskou invazi na Ukrajině. Po jejím začátku odcestovala do Izraele. Už v září 2022 řekla, že válka zabíjí vojáky pro iluzorní cíle, zatěžuje obyčejné lidi a mění Rusko v globálního vyvrhele. Tou dobou ruské úřady na seznam zahraničních agentů zařadily jejího manžela, televizního komika Maxima Galkina.

Rusko kontroverzní zákon o zahraničních agentech přijalo v roce 2012 a postupně ho rozšířilo z nevládních organizací na nezávislá média i jednotlivce, kteří přijímají finance ze zahraničí a podle úřadů vyvíjejí politickou činnost. Toto označení má od dob Sovětského svazu hanlivý podtext a je považováno za jeden z prostředků k potlačování kritiků ruského režimu.

2024-03-29T13:51:50Z dg43tfdfdgfd