RUSKá ARMáDA PODLE ŠOJGUA NA UKRAJINě LETOS DOBYLA 547 KM čTVEREčNíCH

Moskva - Ruská armáda letos na Ukrajině dobyla území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, řekl dnes podle agentur ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Tvrdil také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Toto vyjádření nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit.

"Uskupení ruské armády pokračují v prolamování systému opěrných bodů nepřítele podél celé linie dotyku," prohlásil ministr podle agentury Interfax na schůzce vedení resortu obrany. Ukrajinské jednotky jsou podle něho nuceny opouštět pozice a ustupovat.

Šojgu řekl, že za poslední dva týdny ruská armáda dobyla tři obce v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny: Novobachmutivku, Semenivku a Berdyči. Zmíněných 547 kilometrů čtverečních získaného ukrajinského území představuje o něco více než je rozloha českého hlavního města. Praha se rozkládá na 496 kilometrech čtverečních.

Ruské ministerstvo obrany dnes informovalo, že jeho armáda zasáhla sklad pohonných hmot v obci Balovne nedaleko mezinárodního letiště v jihoukrajinském Mykolajivu. Sloužil prý pro zásobování ukrajinské armády. Další podrobnosti k útoku nezveřejnilo.

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj v neděli řekl, že situace na frontě se po ukrajinské obránce zhoršuje a Rusku přiznal "taktické úspěchy" v několika sektorech.

Zástupce šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Vadym Skibickyj ve čtvrtek v rozhovoru s magazínem The Economist řekl, že je "otázkou času", kdy Ukrajina ztratí strategicky položené město Časiv Jar ležící na vyvýšeném místě, odkud se Rusům otevře cesta k dobytí významných měst v Doněcké oblasti. Už dříve Kyjev uvedl, že se ho Rusové snaží ovládnout do 9. května, kdy si připomínají vítězství nad nacistickým Německem ve druhé světové válce.

Ukrajinští armádní velitelé už celé týdny upozorňují na to, že jejich jednotky se potýkají s akutním nedostatkem zbraní a munice a že Rusko má několikanásobnou převahu co do počtu vojáků nasazených v boji.

2024-05-03T11:46:24Z dg43tfdfdgfd