RUSKO ZAHáJILO REVIZI SVé JADERNé DOKTRíNY, řEKL MLUVčí KREMLU

Moskva - Rusko zahájilo revizi své jaderné doktríny tak, aby byla v souladu s aktuální situací, oznámil dnes mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov s odkazem na dřívější vyjádření svého šéfa, ruského prezidenta Vladimira Putina.

"Putin řekl, že tato práce začala, aby se doktrína dostala do souladu s nynější situací," cituje agentura Reuters Peskova.

Podle dosavadní jaderné doktríny by ruská armáda jaderné zbraně použila v případě jaderného útoku nebo takového útoku konvenčními zbraněmi, který by představoval existenční ohrožení ruského státu. Od začátku plnohodnotné ruské invaze na Ukrajinu někteří zastánci tvrdé linie v Rusku mluví o tom, že Moskva by kritéria nasazení jaderných zbraní měla uvolnit.

Například člen obranného výboru ruské Státní dumy Andrej Kartapolov v neděli agentuře RIA Novosti řekl, že změny by se mohly týkat času určeného pro rozhodnutí o použití jaderných zbraní. Dodal ale, že je ještě předčasné o těchto změnách mluvit a že vše záleží na politické a vojenské situaci.

Putin minulý týden prohlásil, že ruské úvahy o úpravě jaderné doktríny souvisejí s tím, že NATO se podle něj snaží měnit kritéria použití jaderných zbraní. Reagoval tak na vyjádření šéfa NATO Jense Stoltenberga, který s poukazem na rostoucí nebezpečí ze strany Ruska deníku The Daily Telegraph řekl, že členské státy aliance diskutují o možnosti rozmístění více jaderných zbraní a zvýšení stavu jejich pohotovosti.

2024-06-24T10:14:08Z dg43tfdfdgfd