RUSKO PORUšUJE JEDNO MEZINáRODNí PRáVO ZA DRUHýM. POCHYBILO I UVěZNěNíM NOVINářE GERSHKOVICHA

Odborníci na lidská práva z OSN v úterý uvedli, že Rusko uvězněním amerického novináře Evana Gershkovicha z The Wall Street Journal porušilo mezinárodní právo. 

Nejvyšší orgán OSN pro lidská práva svolal skupinu WGAD složená z nezávislých expertů. Ta ozřejmila, že obvinění ze špionáže vznesená 32letému Gershkovichovi nemají "dostatečný faktický ani legální základ".

Skupina případ zároveň označila za diskriminační, protože podle ní byla důležitým faktorem národnost novináře, uvedl server Wall Street Journal.

Soudní proces začal ve středu v ruském Jekatěrinburgu, kde novináře 29. března loňského roku zatkla policie. Jednání proběhlo za zavřenými dveřmi, termín dalšího soud stanovil na 13. srpna. Gershkovich i jeho zaměstnavatel důrazně odmítají obvinění ze špionáže, ke které údajně došlo během reportážní cesty.

"Vzhledem ke všem okolnostem případu by bylo vhodným prostředkem nápravy okamžité propuštění pana Gershkovicha a přiznání jeho vymahatelného práva na odškodnění či jiné náhrady v souladu s mezinárodním právem," uvedla WGAD.

Vydavatel deníku Wall Street Journal Almar Latour pochválil panel OSN a řekl, že "Evanovo neoprávněné zadržování je hrubým porušením jeho základních lidských práv". Zároveň vyzval USA a světové lídry, aby "učinili vše, co je v jejich silách, a zajistily tak Evanův návrat domů".

Od rozpadu Sovětského svazu jde o prvního amerického novináře, kterého Moskva obvinila ze špionáže. V případě odsouzení mu hrozí 20 let vězení. Rusko však naznačilo možnost výměny vězňů za Gershkovicha, ale zároveň tvrdí, že nejprve by musel být vynesen rozsudek, což může trvat i několik měsíců.

Související články

2024-07-03T09:22:08Z dg43tfdfdgfd