RUSKO PODNIKLO DALší VZDUšNý úDER NA UKRAJINU, TA HLáSí POšKOZENí ENERGETIKY

Kyjev - Rusko v noci na dnešek podniklo další rozsáhlý vzdušný útok na Ukrajinu, která hlásí poškození energetické infrastruktury v různých částech země. Odstávky v dodávkách elektřiny hlásí Dněpropetrovská a Charkovská oblast, píše na svém ruskojazyčném webu stanice BBC. Velitel ukrajinského letectva Mykola Oleščuk na platformě Telegram oznámil, že ukrajinská protivzdušná obrana zničila 84 z celkových 99 střel a dronů, kterými Rusko zaútočilo. V Polsku vzlétla kvůli ruskému útoku na sousední Ukrajinu preventivně polská i spojenecká vojenská letadla.

Exploze se v noci na dnešek ozvaly v ukrajinských městech Dnipro, Chmelnyckyj a Ivano-Frankivsk, napsal ráno server Ukrajinska pravda, podle něhož invazní armáda podnikla vzdušný úder z více směrů. Podle BBC Rusové útočili pomocí dronů a balistických střel, případně pomocí střel s plochou drahou letu.

Ukrajinské energetické společnosti Ukrenerho i DTEK hlásí poškození energetických zařízení. "Byly poškozeny tepelné a vodní elektrárny ve středních a západních oblastech (země)," uvedla firma Ukrenerho na platformě Telegram. DTEK na stejné sociální síti píše, že Rusové zaútočili na tři jeho tepelné elektrárny a eviduje vážné poškození zařízení a jednoho zraněného zaměstnance.

Počty případných zraněných nebo obětí zatím nejsou zcela jasné. Podle BBC je hlášeno několik zraněných z Dněpropetrovské oblasti.

Operační velitelství polské armády mezitím informovalo, že vzlétla jeho i spojenecká letadla. "Polská a spojenecká letadla operují v polském vzdušném prostoru, což může mít za následek zvýšenou hladinu hluku, zejména v jihovýchodní části země," sdělilo velitelství na síti X. Jako důvod uvedlo ruský vzdušný úder na Ukrajinu,

Rusko při nedávném útoku na západní Ukrajinu podle polské armády narušilo polský vzdušných prostor svou střelou s plochou drahou letu, která po 39 vteřinách polský vzdušný prostor opustila. Polská média při některých ruských vzdušných úderech na Ukrajinu informují o preventivní aktivaci polského letectva.

2024-03-29T07:06:09Z dg43tfdfdgfd