RUSKO Má šESTINáSOBNOU PřEVAHU V POčTU VYPáLENé MUNICE OPROTI UKRAJINě

V pátek hlavní velitel ukrajinských ozbrojených sil Olexandr Syrskyj upozornil, že Rusko má na bojišti šestinásobnou převahu v počtu vypálené munice ve srovnání s Ukrajinou.  

"Před několika dny byla převaha nepřítele v počtu vystřelené munice přibližně šest ku jedné ve prospěch Ruska," řekl Syrskyj v rozhovoru pro agenturu Ukrinform. Podle něj mají ukrajinské obranné síly podél celé rozsáhlé frontové linie jen minimum zbraní a munice.

Syrskyj nastoupil do funkce hlavního velitele v únoru, poté co ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj odvolal populárního generála Valerije Zalužného. Ve svém rozhovoru s ukrajinskou agenturou uvedl, že v posledních měsících a týdnech Rusové výrazně zintenzivnili své útoky ze vzduchu a začali používat naváděné bomby typu KAB.

Syrskyj zdůraznil, že Ukrajina ztratila území, které by si "nepochybně udržela", pokud by disponovala "dostatečným počtem systémů protivzdušné obrany a dělostřeleckých granátů".

"Musíme přiznat, že během ofenzívy v Charkově jsme nebyli schopni dosáhnout většího úspěchu, protože nám chyběly zdroje," tvrdil Syrskyj.

I když se ukrajinským silám podařilo v roce 2022 dobýt území v okolí města Charkov na východě země, Rusové stále pokračují v útocích na tuto pohraniční oblast.

Nedostatek zdrojů a munice podle Syrského umožnil ruským silám vybudovat pevné obranné linie v Záporožské oblasti na jihu Ukrajiny. "Útok na tyto pozice bez účinné letecké podpory nás stál lidské ztráty a ztráty na vybavení," dodal, přičemž jako příklad uvedl město Avdijivka, které se Rusové zmocnili v únoru.

Ukrajina dlouhodobě naléhá na americký Kongres, aby schválil balíček vojenské pomoci za 60 miliard dolarů určený pro Kyjev.

"Doufáme, že od našich partnerů dostaneme více systémů protivzdušné obrany a především raket. Byli bychom ještě vděčnější, kdyby tato pomoc přišla rychleji a v dostatečném množství," uvedl Syrskyj.

2024-03-29T16:07:44Z dg43tfdfdgfd