RUSKO JE MIMOřáDNě ZNEPOKOJENO ESKALACí NA BLíZKéM VýCHODě, UVEDL KREML

Moskva - Rusko je mimořádně znepokojeno eskalací napětí na Blízkém východě a vyzývá všechny země v regionu ke zdrženlivosti, uvedl dnes podle ruské státní agentury TASS mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Reagoval tak na sobotní vzdušný útok Íránu proti Izraeli. Rusko, které už přes dva roky vede rozsáhlou vojenskou agresi proti Ukrajině, je v případě situace na Blízkém východě podle Peskova "výhradně pro politické a diplomatické" urovnání.

"Další eskalace není v ničím zájmu. Proto jsme samozřejmě pro to, aby se všechny neshody řešily výhradně politickými a diplomatickými metodami," uvedl mluvčí ruského prezidenta novinářům v reakci na víkendové dění na Blízkém východě.

Írán vyslal v sobotu večer proti Izraeli přes 300 dronů a raket, které nakonec i vzhledem k zapojení zahraničních partnerů Izraele do obrany nezpůsobily významnější škody. Útok byl odvetou Teheránu za dřívější útok na jeho konzulát v Damašku, který přičítá Izraeli.

Podobně jako dnes Peskov se v neděli vyjádřilo ruské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení. Moskva tehdy zároveň citovala Teherán v jeho tvrzení, že vzdušný útok na Izrael podnikl "v rámci práva na sebeobranu" mimo jiné po izraelském útoku na íránskou diplomatickou misi v Damašku.

Rusko, které má s Íránem blízké vztahy, přitom neodsoudilo íránský úder na Izrael, poznamenala agentura Reuters. Moskva zároveň vinila západní země z toho, že Rada bezpečnosti OSN kvůli nim nebyla schopna na útok na íránský konzulát "adekvátně reagovat".

Izrael byl s reakcí Moskvy zjevně nespokojen, upozornil dále Reuters. Izraelská velvyslankyně v Rusku Simona Halperinová podle ruské agentury RIA Novosti uvedla, že židovský stát očekává ruské odsouzení íránských útoků.

To však vyvolalo káravou reakci mluvčí ruské diplomacie Marije Zacharovové. "Kdy naposledy Izrael odsoudil alespoň jeden z kyjevských útoků na ruské regiony?" uvedla mluvčí ruského resortu zahraničí. Rusko v únoru 2022 zahájilo rozsáhlou vojenskou agresi proti Ukrajině, přičemž napadené zemi se útok povedlo na řadě míst zastavit, odrazit a dobýt zpět některá okupovaná území. Některé ruské oblasti přitom začaly po invazi hlásit ostřelování a vzdušné útoky ze strany Ukrajiny.

2024-04-15T10:22:15Z dg43tfdfdgfd