RUSKO CHCE SESTřELOVAT F-16? PROPAGANDA, NEDOKáZALO ANI ZABRáNIT úTOKU IS, VYSMíVAJí SE ITALOVé

Ruský prezident Vladimir Putin šíří propagandu, když tvrdí, že Moskva sestřelí jakoukoli stíhačku F-16 dodanou Ukrajině Západem, dokonce i na letištích NATO, prohlásil ve čtvrtek italský ministr zahraničí a vicepremiér Antonio Tajani.

" Působí to jako spousta propagandy. Rusko zanechalo po útoku (Islámského státu v Moskvě) špatný dojem a považuji za zvláštní, že to zpravodajské služby nezastavily," uvedl Tajani pro televizní stanici Rai 1.

"Teď se snaží odvést pozornost. Nemyslím si však, že Putin by chtěl světovou válku, protože by v ní nezvítězil," dodal.

Ruský prezident Vladimir Putin při setkání s ruskými vojenskými piloty řekl, že Rusko nemá žádné plány na útok na země NATO a nezaútočí na Polsko, pobaltské státy nebo Českou republiku, ale pokud Západ dodá Ukrajině stíhačky F-16, budou ruskými silami sestřeleny.

Podle serveru euractiv.com na otázku ohledně stíhaček F-16, které Západ slíbil dodat na Ukrajinu, Putin řekl, že taková letadla situaci na Ukrajině nezmění.

"Pokud dodají F-16, a mluví o tom a zjevně cvičí piloty, situaci na bojišti to nezmění," řekl Putin. "Zničíme letadla stejně jako dnes ničíme tanky, obrněná vozidla a další vybavení, včetně několika raketometů," odal.

Putin také podotkl, že F-16 může nést i jaderné zbraně. "Samozřejmě, pokud budou použity z letišť ve třetích zemích, stanou se pro nás legitimními cíli, ať už se nacházejí kdekoli," doplnil.

Kreml, který obviňuje USA z toho, že bojují proti Rusku tím, že podporují Ukrajinu penězi, zbraněmi a zpravodajskými službami, tvrdí, že vztahy s Washingtonem snad nikdy nebyly horší.

F-16 je typ bojového letounu vyvinutý společností General Dynamics (nyní Lockheed Martin) pro Letecké síly Spojených států a pro další země NATO a spojenecké státy. Je to víceúčelový stíhací letoun, který byl poprvé nasazen v roce 1978 a od té doby se stal jedním z nejrozšířenějších a nejúspěšnějších stíhacích letounů na světě.

F-16 se vyznačuje vysokou obratností, rychlostí a schopností provádět širokou škálu úkolů, včetně vzdušného boje, útoků na pozemní cíle, průzkumu a podpory pozemních jednotek. Má také schopnost operovat z letadlových lodí a dálnopisných základen.

Letoun je vybaven moderní avionikou a zbraněmi, včetně raket vzduch-vzduch a vzduch-země, řízených střel a neřízených pum. Je oblíbeným typem ve vojenských letectvech mnoha zemí po celém světě díky své výkonnosti, spolehlivosti a schopnosti pružného nasazení v různých operačních prostředích.

2024-03-29T14:22:33Z dg43tfdfdgfd