PřI TERORISTICKýCH úTOCíCH V RUSKU ZEMřELO PřES 15 LIDí. MOHOU SOUVISET S VáLKOU, ZNí Z RUSKA BEZ DůKAZů

Počet potvrzených obětí po útoku ozbrojenců na pravoslavný chrám, synagogy a inspektorát dopravní policie v Dagestánské republice se v neděli večer zvýšil na 15 policistů a několik civilistů, včetně pravoslavného kněze. Uvedla to ruská média.

Ruské úřady označily útoky za teroristický čin a vyhlásily pondělí, úterý a středu za dny smutku na počest obětí.

Dagestánské ministerstvo vnitra uvedlo, že ve městě Derbent ozbrojenci zahájili střelbu v synagoze a kostele, přičemž obě budovy podle místních médií zachvátil požár. Další útoky byly hlášeny v hlavním městě Dagestánu, Machačkale, na kostel a inspektorát dopravní policie.

Úřady zareagovaly vyhlášením protiteroristické operace v Dagestánu. Protiteroristický výbor oznámil, že bezpečnostní síly "zneškodnily" pět ozbrojenců, zatímco místní gubernátor uvedl, že "zlikvidovali šest banditů". Agentura Reuters upozornila, že tyto protichůdné údaje nebyly okamžitě ověřeny a není jasné, kolik ozbrojenců se na útoku podílelo.

K odpovědnosti za útoky se zatím žádná skupina nepřihlásila.

Ruská média tvrdí, že mezi útočníky byli dva synové a synovec předsedy jedné z okresních samospráv, který byl zadržen a předveden k výslechu. V jeho domě proběhla policejní prohlídka. Oba jeho synové a synovec byli identifikováni mezi mrtvými útočníky.

Gubernátor Sergej Melikov ve videu prohlásil, že bezpečnostní síly mají situaci v republice pod kontrolou a slíbil, že vyšetřování bude pokračovat, dokud nebudou odhaleny všechny "spící buňky teroristů".

Dodal také, bez předložení důkazů, že útoky mohly být naplánovány ze zahraničí a souviset se "speciální vojenskou operací" na Ukrajině, jak Kreml označuje svou agresi vůči tomuto sousednímu státu. 

Související články

2024-06-24T08:01:46Z dg43tfdfdgfd