POLáCI ZABLOKOVALI HRANIčNí PřECHODY S UKRAJINOU. VADí JIM LEVNé ZBOží

Polští zemědělci brání ukrajinským kamionům v odchodu z Polska blokádou několika hraničních přechodů. Nadále tak protestují proti přílivu levného obilí z Ukrajiny.

Rozzlobení zemědělci z organizace Podvedená vesnice (Oszukana Wieś) zablokovali ve čtvrtek průchody u vesnic Medike, Korczowej, Dorohusku, Hrebennom a Zosine na jihovýchodě Polska.

Přejezd povolují všem osobním autům a autobusům, ale jen jednomu nákladnímu autu za hodinu. Lídr této organizace Roman Kondrów řekl, že varovná blokáda potrvá 48 hodin. "Pokud nás vláda nebude brát vážně a nezačne plnit naše požadavky, zablokujeme průchody natrvalo," uvedl.

Zemědělci požadují dotace na kukuřici, další úvěry, jakož i zachování současné úrovně daně ze zemědělských produktů během celého příštího roku. Kondrow přitom uvedl, že vláda neplní dohody, které se zemědělci dosáhla v polovině března.

"Vláda nás ignoruje, ve Varšavě se konaly setkání, která však nic nepřinesla. Ukrajinská strana je velmi požadovačná a nechce žádný kompromis, " řekl Kondrow.

Předmětná březnová dohoda s vládou zahrnuje zachování embarga na dovoz ukrajinských zemědělských výrobků, i plány na regulaci obchodu mezi oběma zeměmi. V souladu s ní se měl také zastavit tranzit embargovaných ukrajinských výrobků přes Polsko.

2024-04-19T08:55:37Z dg43tfdfdgfd