POLSKO UVEDLO, žE SE TAKé STALO TERčEM RUSKýCH KYBERNETICKýCH úTOKů

Varšava - Polsko dnes odsoudilo kybernetické útoky připisované Ruskem kontrolované skupině APT28 na Německou a Českou republiku a uvedlo, že se také stalo jejich terčem. Bližší podrobnosti však nesdělilo. Informovala o tom agentura PAP s odvoláním na prohlášení polského ministerstva zahraničí.

"Polsko, které je rovněž jedním z cílů útoků APT28, důrazně odsuzuje opakované, nepřijatelné a škodlivé aktivity prováděné v kybernetickém prostoru ruskými subjekty," uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ministerstvo dodalo, že vzhledem k neustálému růstu hrozeb v kyberprostoru země aktivně pracuje na ochraně kritické infrastruktury, budování odolnosti a posilování kybernetické obrany.

České ministerstvo zahraničí s odvoláním na informace zpravodajských služeb v pátek oznámilo, že skupina APT28, která je spojována s ruskou vojenskou tajnou službou GRU, od loňského roku cílila kybernetickými útoky na české instituce. Útoky zneužívaly do té doby neznámou zranitelnost aplikace Microsoft Outlook.

Útoky ve spojitosti s ruskou skupinou APT28 oznámilo i Německo. Útoky podle spolkového ministerstva vnitra mířily na vládní sociální demokracii (SPD), ale také na německé firmy v oblasti logistiky, zbrojení, letectví a výpočetní techniky.

2024-05-04T09:49:50Z dg43tfdfdgfd