PODLE ČíN EXISTUJE JEDINá MOžNOST, JAK UKONčIT VáLKU NA UKRAJINě

Před mírovou konferencí o Ukrajině ve Švýcarsku je třeba provést ještě "hodně práce", prohlásila ve středu Čína v reakci na slova německého kancléře Olafa Scholze, podle něhož Peking souhlasil s podporou této konference.

"Podle našich informací se příslušné setkání stále připravuje a je třeba provést ještě spoustu práce," uvedl mluvčí čínského ministerstva zahraničí Lin Ťien. Zdůraznil, že podle Číny je "jednací stůl jediným východiskem z ukrajinské krize".

Německý kancléř se v úterý v závěru třídenní cesty do Číny setkal s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem. Vyjádřil přesvědčení, že Berlín a Peking by mohly pomoci dosáhnout "spravedlivý mír" na Ukrajině.

Scholz uvedl, že se s čínským prezidentem dohodli na podpoře mírové konference o Ukrajině, která se uskuteční ve Švýcarsku. Čína není stranou ani účastníkem ukrajinské krize, uvedl Si Ťin-pching a dodal, že Peking vždy "podporoval mírová jednání svým vlastním způsobem".

Mírová konference se bude konat 15. a 16. června ve švýcarském středisku Bürgenstock. Očekává se účast nejvyšších vládních představitelů z desítek zemí. Jednat by měly o plánu, který v uplynulých měsících vypracovali ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a švýcarský ministr zahraničí Ignazio Cassis.

Švýcarská vláda uvedla, že na předchozích jednáních o uspořádání konference se podíleli Evropská unie a vyslanci z takzvaného globálního Jihu včetně Brazílie, Číny, Etiopie, Indie, Saúdské Arábie a Jihoafrické republiky.

Na konferenci by mohl přijít americký prezident Joe Biden, který má 13. - 15. června na programu účast na summitu G7 v sousední Itálii, informoval švýcarský deník Neue Zürcher Zeitung.

Podle Kremlu nemají mírová jednání o Ukrajině, plánovaná na červen v Švýcarsku, smysl, pokud se jich nezúčastní Rusko. Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová uvedla, že jakékoli kroky v souvislosti s Ukrajinou, které ignorují pozici Ruska, jsou odtrženy od reality a nemají žádnou perspektivu.

Kritizovala i mírový plán ukrajinského prezidenta Zelenského, který požaduje stažení ruských vojsk, finanční odškodnění a vytvoření zvláštního tribunálu. Švýcarsko bylo označeno za nevhodného hostitele, protože podporuje Ukrajinu a uplatňuje protiruské sankce.

2024-04-17T12:09:41Z dg43tfdfdgfd