PELLEGRINI SE Těší NA PRVNí ZAHRANIčNí CESTU DO ČR. BUDE POZITIVNí, Věří

Slovensko má nového prezidenta, jehož první kroky do zahraničí povedou do Česka, jak už to bývá zvykem. Peter Pellegrini v týdnu poskytl rozhovor agentuře TASR, v němž potvrdil, že jeho první zahraniční cesta povede do Česka. 

Uskuteční se 26. června a nový slovenský prezident se během ní setká s českým protějškem Petrem Pavlem. "Velmi se na návštěvu těším, s panem prezidentem jsme si už telefonovali. Cítím, že to bude jedna příjemná, pozitivní návštěva na nejvyšší úrovni," řekl Pellegrini pro TASR.

Do Česka vedla v uplynulých dnech i poslední zahraniční cesta končící slovenské prezidentky Zuzany Čaputové, která během ní od Pavla dostala nejvyšší české státní vyznamenání, tedy Řád Bílého lva.

Banskobystrický rodák Pellegrini byl zvolen prezidentem v jarní prezidentské volbě. V druhém kole získal přes 53 procent hlasů a oproti prvnímu dějství porazil svého vyzyvatele Ivana Korčoka, bývalého ministra zahraničí. Stal se šestým prezidentem v novodobé historii slovenského státu, z toho pátým mužem. Dalšími předchůdci byli Michal Kováč, Rudolf Schuster, Ivan Gašparovič a Andrej Kiska. 

Slovenský prezident má podle ústavy spíše omezené pravomoci, může ovšem například blokovat nominace vlády a parlamentu na obsazení vedoucích představitelů některých úřadů a institucí. Souhlasu hlavy státu podléhají také některá rozhodnutí odstupujícího kabinetu, kterému parlament vyslovil nedůvěru. Při vytváření vlády je výběr premiéra na prezidentovi, byť dosavadní praxe respektovala výsledky voleb.

Související články

2024-06-15T20:21:05Z dg43tfdfdgfd