NIZOZEMSKO JE ZNEPOKOJENO čESKýM VYšETřOVáNíM RUSKé PROPAGANDISTICKé SíTě

Vyšetřování prováděné českými zpravodajskými službami kvůli ruské propagandistické síti, která měla údajně platit unijní politiky za šíření ruské propagandy, je velmi znepokojivé. Prohlásil to nizozemský premiér Mark Rutte s tím, že i nizozemské zpravodajské služby se touto záležitostí zabývají. 

České úřady uvedly, že finance byly poskytovány politikům v několika evropských zemích výměnou za šíření ruské propagandy, informoval nizozemský list NL Times. 

Premiér Petr Fiala ve středu oznámil zařazení několika ruských subjektů na národní sankční seznam. Mezi nimi je společnost Voice of Europe, která provozuje stejnojmenný internetový portál a je registrovaná v Česku na polského občana. 

Aktivitu proruské špionážní sítě nyní vyšetřuje i polská kontrarozvědka a belgické zpravodajské služby. Zjištění českých úřadů prověřuje také Evropský parlament.

Rutte před čtvrtečním jednáním vlády varoval před vysokým rizikem zahraničního vměšování, které podle něj představuje hrozbu pro demokracii, svobodné volby a svobodu slova.

Nizozemský ministr vnitra Hugo de Jonge a ministryně obrany Kajsa Ollongrenová uvedli, že nebudou zveřejňovat jména politiků, kteří měli získávat peníze od Ruska, a že nyní záležitost prošetřují zpravodajské služby.

Na případ se chce zaměřit i dolní komora nizozemského parlamentu. Předseda Strany pro svobodu Geert Wilders chce znát jména politiků, kteří měli dostávat peníze od Ruska. Tato strana vyhrála volby, ale dosud se jí nepodařilo sestavit vládu.

2024-03-29T12:37:21Z dg43tfdfdgfd