NEJEN ZELENSKéHO MěLI ZABíT. TOTO JE PLáN čLENů OCHRANKY

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

"Dva plukovníci Státní stráže byli obviněni z velezrady a napomáhání teroristickému útoku," informovala Ukrajinská pravda. Plány ochranky ústavních činitelů měla přerušit kontrarozvědka a vyšetřovatelé ukrajinské tajné služby SBU. Atentát měl být organizován agentskou sítí a dva členové ochranky měli do Ruské federace pouštět utajované informace. Ukrajinský server Livyj bereh informuje, že oběma zadrženým hrozí doživotí. Podle dostupných informací měli členové ochranky najít kolem ukrajinského prezidenta lidi, kteří by ho vzali jako rukojmí a později zabili.

Kromě plánu na zabití Zelenského měli ruští agenti rovněž v úmyslu zlikvidovat šéfa tajné služby Vasyla Maljuka, šéfa ukrajinské vojenské rozvědky Kyryla Budanova a další vysoké představitele země.

Šéf SBU Vasyl Malyuk říká, že o této speciální operaci na odhalení nepřátelských agentů věděl jen omezený počet lidí a on osobně dohlížel na její průběh. Teroristický útok měl být podle něj „dárkem Putinovi před inaugurací“.

Celý scénář zahrnoval sledování pohybu vysokých představitelů, následované raketovým útokem na dům, kde se měl Zelenský nacházet, a později i útokem dronu na tento dům.

Během domovních prohlídek byly nalezeny i dokumenty, které jednoznačně spojují členy ochranky s plánováním atentátu. Část zbraní, které měly být použity, byly dokonce osobně přivezeny na Ukrajinu jedním ze členů ochranky. Byly mezi nimi drony, munice pro protitankový granátomet RPG-7 a dokonce i protipěchotní miny.

Atentát na vedení Ukrajiny plánovali členové 9. oddělení odboru operativních informací 5. služby. Jsou to Maxim Mišustin, Dmytro Perlin a Oleksij Kornev.

2024-05-08T19:14:02Z dg43tfdfdgfd