NAšE VOJáKY NA UKRAJINě NECHCEME, řEKLI ROZHODNě POLáCI. JEDNOTKY NATO TAKY NE

Více než 70 procent Poláků neschvaluje vyslání svých vojáků ani vojáků Severoatlantické aliance na Ukrajinu. Vyplývá to z nejnovějšího průzkumu veřejného mínění, který provedl institut IBRIS pro polský deník Rzeczpospolita.

Podle průzkumu se proti vyslání vojáků Polska či NATO na Ukrajinu vyslovilo až 74,8 procenta respondentů. Opačný postoj zastávalo pouze 10,2 procenta dotázaných, zatímco 15 procent respondentů nemělo k této otázce vyhraněný názor.

Navzdory odporu vyslat vojáky na Ukrajinu Poláci podporují zahájení rozhovorů s NATO a Ukrajinou o zavedení protivzdušné obrany v oblasti u hranic a o možnosti sestřelování ruských raket a dronů letících směrem na Polsko.  

Podle průzkumu tento postoj podporuje 69,3 procenta respondentů. Proti tomuto návrhu se vyslovilo 17,6 procenta dotázaných, zatímco 13,1 procenta neměla v této otázce jednoznačný názor.

Během nedělního raketového útoku na Ukrajinu došlo k narušení vzdušného prostoru Polska poblíž pohraniční vesnice Oserdów na jihovýchodě Lublinského vojvodství, když raketa vypálená z ruského letadla pronikla do polského vzdušného prostoru.

Polská armáda následně vyhlásila stav vysoké pohotovosti. Střela zůstala v polském vzdušném prostoru po dobu 39 sekund, přičemž ji polské vojenské radarové systémy neustále sledovaly.

Polská armáda zaznamenala narušení svého vzdušného prostoru ruskou raketou také koncem prosince loňského roku. 

2024-03-28T10:19:48Z dg43tfdfdgfd