NA TCHAJ-WANU SE NěCO DěJE. USA POSLALY DO OKOLí ČíNY PRůZKUMNé LETADLO, PEKING POSLAL DO VZDUCHU STíHAčKY

Průzkumné letadlo amerických námořních sil proletělo ve středu přes Tchajwanský průliv. Stalo se tak jen několik hodin po společných jednáních amerického a čínského ministra obrany, během nichž Peking varoval Washington před citlivostí záležitostí spojených s Tchaj-wanem. 

Čína uplatňuje své nároky na Tchaj-wan, který má demokratickou vládu, a tvrdí, že má jurisdikci nad Tchajwanským průlivem. Tchaj-wan i Spojené státy však tuto tvrzení odmítají a považují Tchajwanský průliv za mezinárodní vody.

Sedmá flotila amerického vojenského námořnictva informovala, že průzkumný letoun P-8A Poseidon, který se používá i k protiponorkovým misím, provedl let nad Tchajwanským průlivem v mezinárodním vzdušném prostoru.

Americké námořní síly ve svém prohlášení zdůraznily, že působením v Tchajwanském průlivu v souladu s mezinárodním právem prosazují plavební práva a svobody pro všechny země. Tento let byl také zaměřen na projev závazku Spojených států vůči svobodnému a otevřenému indo-pacifickému regionu.

Čína zatím k této události neposkytla přímé komentáře. Nicméně v minulosti, kdy Spojené státy oznámily přelet Poseidonu nad průlivem, čínská armáda informovala, že vyslala stíhačky k monitorování a varování amerického letadla.

Tento nejnovější přelet amerického Poseidonu přišel krátce po setkání šéfa Pentagonu Lloyda Austina se svým čínským protějškem Tungem Ťünem. Jednalo se o první jednání mezi ministry obrany USA a Číny za více než rok.

Spojené státy jsou nejdůležitějším mezinárodním podporovatelem Tchaj-wanu a jeho dodavatelem zbraní, i když to narušuje americko-čínské vztahy. Washington nemá oficiální diplomatické styky s Tchaj-wanem.

Americké vojenské lodě průplavem kolem Tchaj-wanu proplouvají přibližně jednou měsíčně.

Tchaj-wan odmítá čínské nároky a tvrdí, že budoucnost ostrova mohou rozhodnout pouze Tchajwanci. Peking však nikdy nevyloučil použití síly k dosažení svých cílů ohledně Tchaj-wanu. 

2024-04-17T08:39:38Z dg43tfdfdgfd