MACRON VYZVAL čLENY G20, ABY JEDNOMYSLNě ROZHODLI, ZDA NA SUMMIT (NE)POZVAT PUTINA

Francouzský prezident Emmanuel Macron prohlásil, že členové skupiny G20 se budou muset shodnout, zda pozvou ruského lídra Vladimira Putina na listopadový summit v Brazílii. Informuje The Economic Times.

„Smyslem tohoto klubu je, že musí existovat konsensus s ostatními 19 členy. To bude role pro brazilskou diplomacii,“ řekl na společné tiskové konferenci v Brazílii se svým protějškem Luizem Ináciem Lula da Silvem, v jehož zemi se skupina G20 sejde a Brazílie ji předsedá. Pokud může být takové setkání „užitečné, musí se uskutečnit“, dodal Macron, avšak upozornil na rozdílné názory jednotlivých členů na tuto otázku.

Brazílie se postavila proti snaze izolovat a potrestat Rusko za jeho invazi na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západní země nesou část viny za válku.

Putin zmeškal loňský summit G20 v indickém hlavním městě Naí Dillí, aby se vyhnul případné politické kritice a riziku zadržení na základě zatykače Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu.

V září 2023 Lula prohlásil, že „neexistuje možnost“, že by Putina zatkli, pokud by se zúčastnil summitu v Riu de Janeiru. Krátce nato však ustoupil a řekl, že o případném Putinově zatčení rozhodne justice, a nikoli jeho vláda.

Válka na Ukrajině rozdělila skupinu G20. Západní státy odsuzují konflikt a poskytují Ukrajině podporu. Avšak v rámci G20 se nachází i Rusko, které obdrželo podporu od zemí jako je Brazílie, Čína nebo Indie. Členové G20 mají rozdílné postoje i k vojenské situaci v pásmu Gazy. Západní spojenci USA vyjadřují opatrnost při odsuzování Izraele, zatímco ostatní členové G20 jsou více kritičtí ohledně humanitární krize v Gaze.

2024-03-29T12:07:19Z dg43tfdfdgfd