LéTAJí JINAM, SAMOVOLNě VYBUCHUJí. SEVEROKOREJSKé RAKETY RUSůM NA UKRAJINě PříLIš NEPOMáHAJí

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Prokuratura uvedla, že poruchovost těchto severokorejských zbraní byla vysoká. "Přibližně polovina severokorejských střel se vychýlila ze své plánované dráhy a vybuchla ve vzduchu," uvedla prokuratura a dodala, že v takových případech trosky nezískala.

Střely ze Severní Koreje tvoří jen malou část ruské munice ve válce na Ukrajině, píše Reuters. Jejich případné použití však vyvolává obavy v Jižní Koreji či USA, protože by to mohla být předzvěst konce téměř dvacetiletého úsilí stálých členů Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) zabránit Pchjongjangu rozšiřovat své programy jaderných a balistických raket.

Rusko provádí kroky, které OSN ztíží dohled nad zbrojními sankcemi vůči KLDR. Moskva koncem března vetovala návrh rezoluce RB OSN o prodloužení dohledu expertů OSN nad sankcemi vůči Severní Koreji. Čína, která je stejně jako Rusko jedním z pěti stálých členů RB OSN, se hlasování zdržela.

Podle jihokorejského ministra obrany Sina Won-sika pracují severokorejské muniční továrny na plný výkon s cílem dodávat zbraně do Ruska výměnou za potraviny a další komodity.

"Zatímco některé zbrojařské továrny v Severní Koreji pracují pouze na 30 procent své kapacity kvůli nedostatku surovin a energie, jiné, zejména ty vyrábějící zbraně a střely pro Rusko, pracují na plný výkon," uvedl Sin na únorovém setkání s novináři.

Ministr také sdělil, že od zářijového summitu mezi severokorejským vůdcem Kim Čong-unem a ruským prezidentem Vladimirem Putinem dodala Severní Korea do Ruska přibližně 6700 kontejnerů zboží, které mohly obsahovat přibližně tři miliony nábojů 152 mm dělostřeleckých granátů nebo půl milionu 122 mm dělostřeleckých granátů.

Podle Sina Severní Korea pravděpodobně získává potraviny a další komodity, stejně jako suroviny a součástky pro výrobu zbraní, výměnou za dodávky zbraní do Ruska.

Ministr také předpokládá, že Rusko poskytlo Severní Koreji technologie související s družicemi. Severní Korea loni v listopadu vypustila svou první špionážní družici a avizovala, že letos vypustí další tři. Nicméně Sin vyjádřil pochybnosti o tvrzení Severní Koreje, že jsou schopny fotografovat hlavní vojenské objekty Jižní Koreje a USA.

S narůstající závislostí Ruska na severokorejských municích a zbraních Sin předpokládá, že se v budoucnu pravděpodobně rozšíří rozsah ruské vojenské technologické pomoci.

Tato zpráva přichází v době rostoucích obav z údajných dodávek zbraní ze Severní Koreje do Ruska, které jsou údajně určeny k použití ve válce proti Ukrajině. Ukrajina se momentálně potýká s nedostatkem munice v důsledku zpožděné vojenské pomoci ze strany Západu. 

2024-05-09T11:31:35Z dg43tfdfdgfd