KYJEV BY MěL PřEHODNOTIT PLáNY úTOKU NA KRYMSKý MOST, UKAZUJí SATELITNí SNíMKY

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

Z analýzy snímků je podle webu Ukrainska Pravda patrné, že na Kerčském mostě není téměř žádný provoz. Za poslední tři měsíce ho nevyužil žádný vojenský nákladní vlak. Pouze na konci února projela po mostě jedna souprava s více než pěti desítkami vagonů převážející palivo. 

Analytici agentury Molfar, největší ukrajinské soukromé zpravodajské služby, na základě toho konstatovali, že most již "nepředstavuje účinný vojenský cíl pro ukrajinskou armádu". Zmínil navíc, že Kyjev trpí nedostatkem munice. 

Rusové přestali most využívat v souvislosti s loňským červencovým útokem, kdy ukrajinské drony zasáhly část silniční vozovky i železniční trati. Do té doby jej využívalo i více než 40 nákladních vlaků denně k přepravě zbraní. 

The Independent zmínil, že aktuálně jezdí po mostě čtyři osobní a jeden nákladní vlak za den, přičemž nákladem je zboží každodenní potřeby. 

Ukrajina by se teď podle ředitele Molfaru Artěma Starosieka měla soustředit na okupované oblasti kolem Melitopolu, Berďansku a Mariupolu, protože Rusové tam vytvářejí nové železniční spojení mezi pevninským Ruskem a okupovaným Krymem. Jde o více než 60 kilometrů nových tratí, na nichž již v březnu proběhly první testy. Hotovo by mělo být do konce letošního roku. 

Kyjev by proto měl zvážit, zda své zbraně využije k útokům na nově budované trasy, anebo k úderům na Kerčský most. "Právě tyto cesty jsou v současné době vážnější hrozbou než nefunkční železniční trasa Krymského mostu," konstatoval Starosiek. 

2024-05-07T08:54:01Z dg43tfdfdgfd