KORUPCE NA UKRAJINě: SOUD POSLAL DO VAZBY JEDNOHO Z čLENů VLáDY

Ukrajinský soud v pátek nařídil vazbu pro ministra zemědělství Mykolu Solského kvůli podezření z účasti na nelegálním získání státní půdy v hodnotě téměř sedmi milionů eur. Informaci poskytla agentura TASR s odvoláním na Reuters.

Sám Solskyj odmítl obvinění. Údajné jednání se mělo odehrát v období mezi lety 2017 a 2021, tedy před jeho nástupem do funkce ministra zemědělství v březnu 2022.

Soud stanovil kauce ve výši 75,5 milionu ukrajinských hřiven (asi 1,8 milionu eur) a rozhodl, že Solskyj zůstane ve vazbě do 24. června. Podle prokuratury hrozí ministru až 12 let vězení.

Solskyj ve čtvrtek podal rezignaci, ale formálně zůstává ministrem, dokud o jejím přijetí nerozhodne parlament. Podle Reuters je prvním známým ministrem vlády prezidenta Zelenského, který je podezřelý z korupce.

Národní protikorupční úřad (NABU) uvedl, že obvinění se týkají plánu na neoprávněné převzetí státní půdy v Sumské oblasti na severu Ukrajiny. Prokuratura tvrdí, že půda byla nezákonně převedena na válečné veterány s podmínkou, že ji budou pronajímat soukromým firmám. Solskyj a jeho právníci tvrdí, že nebyl zapojen do žádného takového jednání.

Solskyj, kterému je 44 let, hrál klíčovou roli v úsilí Ukrajiny o udržení vývozu obilí, což bylo znepokojeno ruskou invazí a okupací zemědělské půdy.

Ukrajina žádá o vstup do Evropské unie a ministerstvo zemědělství bude hrát důležitou roli v jednáních o integraci ukrajinského zemědělského průmyslu do EU.

Prezident Zelenský prosazuje nulovou toleranci vůči korupci a loni vyměnil ministra obrany poté, co byl obviněn z korupce spojené s tímto resortem. 

2024-04-26T11:31:53Z dg43tfdfdgfd