"JE PRO NáS DůLEžITýM SYMBOLEM." UKRAJINA UDěLILA NEJVYšší STáTNí VYZNAMENáNí ALAINU DELONOVI

Ukrajina se rozhodla udělit nejvyšší státní vyznamenání za zásluhy francouzskému herci Alainu Delonovi. Oznámil to dnes ukrajinský velvyslanec v Paříži Vadym Omelčenko.

"Od prvního dne války Delon mnohokrát hovořil ve prospěch Ukrajiny. Pro nás je symbolem, je důležitý," uvedlo ukrajinské velvyslanectví. Připomnělo, že Delon se v roce 2022 zúčastnil interaktivní debaty s ukrajinským prezidentem Volodymyrem Zelenským, který je sám bývalým hercem, a že během televizního pořadu četl i texty ukrajinského básníka Tarase Ševčenka.

"Pane Delone, drahý Alaine, vím, že jste v nepříliš jednoduché situaci, a chci vám říct, že nejste sám," řekl Omelčenko, který udělení ocenění oznámil na televizní stanici TV5 Monde. " Máte spoustu obdivovatelů a lidí, kteří vás mají rádi. Já a moji lidé jsme vždy na vaší straně," dodal.

Delon (88) je ve špatném zdravotním stavu od roku 2019, kdy utrpěl mozkovou příhodu. Francouzský soud v lednu jmenoval zákonného zástupce, jehož úkolem je pomáhat mu při rozhodování týkajícím se zdravotní péče.

Zdraví herce je už měsíce také důvodem sporů mezi jeho potomky. Anthony, hercův nejstarší syn, vyčítá své nevlastní sestře Anouchce, že před ním tajila otcově zhoršující se zdraví. Spolu s bratrem Alainem-Fabienem kromě toho Anouchku obviňují, že otce chtěla převézt zpět do Švýcarska, i když on vyjádřil přání dožít v malém městě Douchy ležícím jižně od Paříže.

2024-04-19T12:40:40Z dg43tfdfdgfd