JAPONSKEM OTřáSLO ZEMěTřESENí, VLNY TSUNAMI NEZPůSOBILO

Japonskem ve středu večer místního času otřáslo zemětřesení, jehož epicentrum bylo na západě země. Otřesy měly sílu 6,4 stupně, informovala zahraniční média. Úřady nevydaly varování před vlnami tsunami. 

Zemětřesení bylo zaznamenáno kolem 23:15 místního času. Podle japonských meteorologů se epicentrum nacházelo v průlivu Bungo, který odděluje ostrovy Kjúšú a Šikoku. Bylo v hloubce 50 kilometrů. 

Zástupce města Uwadžima v prefektuře Ehime na ostrově Šikoku popsal, že otřesy byly cítit asi dvacet sekund. Podle místních úřadu zemětřesení nijak neovlivnilo provoz třetího bloku jaderné elektrárny Ikata ve stejné prefektuře. Informace o případných škodách či obětech nebyly bezprostředně k dispozici. 

Japonsko patří k tektonicky nejaktivnějším zemím na světa, čemuž odpovídají přísné stavební normy, které mají zajistit, aby budovy vydržely i ty nejsilnější otřesy. Souostroví postihne přibližně 1500 zemětřesení ročně, většina z nich je mírných. 

K nejsilnějšímu zemětřesení došlo v roce 2011 také u severovýchodního pobřeží Japonska a společně s následnou vlnou tsunami si vyžádalo přes 18 tisíc obětí. Přírodní katastrofa navíc způsobila i problémy v jaderné elektrárně Fukušima, kde došlo k nejvážnější nehodě v oboru od tragédie v Černobylu. 

2024-04-17T20:09:56Z dg43tfdfdgfd