FSB TVRDí, žE V RUSKU ZNEšKODNILA SABOTéRA UKRAJINSKé VOJENSKé ROZVěDKY

Moskva/Vilnius - Ruská tajná služba FSB tvrdí, že zneškodnila sabotéra ukrajinské vojenské rozvědky, který přijel přes Litvu do Ruska a chtěl podle ní páchat útoky na vojenská a energetická zařízení v Moskevské a Leningradské oblasti. Napsala to dnes ruská agentura TASS. Podle agentury Reuters FSB uvedla, že muže zabila. Kyjev se k případu dosud nevyjádřil. Šéf litevského vládního střediska krizového řízení (NKVC) Vilmantas Vitkauskas tvrzení FSB označil za dezinformace.

Občan Ruské federace narozený v roce 1976 na příkaz ukrajinské vojenské rozvědky HUR plánoval sérii teroristických útoků na ruském území, tvrdí tiskové oddělení FSB. Ruští agenti ho prý objevili ve skrýši v Leningradské oblasti. "Při zatýkání kladl ozbrojený odpor pomocí střelných zbraní a byl zneškodněn," dodala ruská tajná služba.

Kromě toho FSB sdělila, že muž uprchl při prvním pokusu o zadržení v Moskevské oblasti. "V autě, které opustil, našli automatickou pistoli Stečkin, loveckou pušku, granáty, součástky pro výrobu improvizovaného výbušného zařízení, dokumenty a mobilní telefon," uvedla FSB, která hlásí také zabavení dalších věcí z pronajatého bytu a skrýší.

FSB dále tvrdí, že muž prošel diverzním výcvikem v Litvě. Údajný sabotér podle ruské tajné služby přijel letos v březnu z Litvy, kde prý před tím studoval používání výbušných a ručních zbraní, napsal nezávislý server Meduza. Podobná prohlášení jednotlivých stran konfliktu, ve kterém se Ukrajina už přes dva roky brání ruské rozsáhlé vojenské agresi, nelze nezávisle ověřit.

Server The Moscow Times upozornil na to, že FSB zveřejnila video, na kterém je podle tvrzení tajné služby vidět sabotér a mimo jiné také zásah proti němu. Na záběrech je štíhlý blonďatý muž s brýlemi a na jiných tělo muže s pistolí ležící u jeho ruky. FSB neposkytla žádné identifikační údaje o muži kromě roku jeho narození, podotkl web.

Vilnius tvrzení FSB popřel. "Rusko dlouhodobě systematicky provádí dezinformační kampaně a provokace s cílem zvýšit napětí ve společnostech a mezi spojenci a (s cílem) zakrýt své agresivní akce. Tato dezinformace šířená FSB je přesně takovým případem," uvedl Vitkauskas podle litevské veřejnoprávní stanice LRT a dodal, že jde o ruský pokus ovlivnit podporu pobaltské země Ukrajině.

2024-05-03T09:30:46Z dg43tfdfdgfd