FINSKO: MOSKVA JE NYNí NEPříTEL č. 1 A PROTO ROSTE VYSOKý PLOT NA HRANICI

Finští pohraničníci vybaveni i běžkami monitorují východní hranici země, která představuje nejnovější a nejdelší hranici NATO s hlavním protivníkem Aliance, s Ruskem.

Helikoptéry i drony hučí nad hlavami, zatímco se kolem zvedá nový plot, někde až čtyři metry vysoký, s ostnatým drátem a elektronickým sledováním.

Tato nová bezpečnostní opatření mají za cíl chránit Finsko před rostoucími ruskými agresivními operacemi, které zahrnují vlny migrantů, podle Helsinek posílané Moskvou k zahlcení odlehlých hranic země, uvedl The Wall Street Journal (WSJ).

Finsko se domnívá, že příliv migrantů, který pokračuje i poté, co loni uzavřelo své hranice s Ruskem, je součástí hybridní války, kterou Moskva vede s cílem zastrašovat a testovat finské bezpečnostní služby po loňském vstupu severské země do NATO. 

Od té doby Rusko avizuje obnovení sovětských vojenských okruhů podél hranic. Někteří Finové také podezírají Moskvu z údajného záhadného přerušení plynovodu a telekomunikačního kabelu v Baltském moři v říjnu. Finsko se dále brání kybernetickým útokům a dezinformačním kampaním, které podle něj pořádá Rusko.

„Celá desetiletí jsme uvažovali o mírové a válečné době jako o oddělených (obdobích - pozn. redakce),“ řekl finský poslanec Jarno Limnéll, jenž dlouhodobě varuje před ruskou hrozbou pro Finsko. „Hrany těchto konceptů se pomalu rozostřují (a objevují se) odstíny šedé mezi mírem a válkou. To je nový normál v soužití s ​​Ruskem,“ dodal.

2024-04-23T13:35:39Z dg43tfdfdgfd