EVROPSKá KRAJNí PRAVICE HáJí RUSKé ZáJMY, PROHLáSILA VON DER LEYENOVá

Brusel - Ostré slovní výměny o podpoře bránící se Ukrajiny či ruském vlivu na nadcházející volby do Evropského parlamentu provázely dnešní debatu mezi předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou a dalšími kandidáty evropských politických stran na budoucího šéfa unijní exekutivy. Německá politička spolu se zástupci zelených či liberálů v debatě uspořádané bruselským webem Politico kritizovala evropskou krajní pravici za to, že podle nich hájí ruské zájmy.

Dánský zástupce euroskeptických nacionalistů Anders Vistisen prohlásil, že von der Leyenová prosazuje další podporu Ukrajině jen proto, aby rozšířila svou moc. Dosavadní pomoc podle něho k ničemu nevedla.

"Když se podíváte na volební program, uvidíte, že opakuje lži a propagandu Kremlu. Zameťte si před vlastním prahem, než nás budete kritizovat," řekla von der Leyenová, která chce po červnových eurovolbách obhájit svůj post jako kandidátka nejsilnější europarlamentní frakce lidovců. Podobná slova na adresu Vistisenovy frakce Identita a demokracie (ID) volil i kandidát evropských zelených Bas Eickhout či kandidátka liberálů Marie Agnes Stracková-Zimermannová. Naráželi na aféru Alternativy pro Německo (AfD), která nyní řeší několik skandálů spojených s možnou špionáží pro Čínu či podporou ruského vlivu v europarlamentu.

Debata se točila také okolo zelené transformace či podpory evropského hospodářství. Von der Leyenová hájila Zelenou dohodu pro Evropu - ekologickou politiku své komise - proti kritice z obou stran. Zatímco Eickhout jí vyčítal, že podle něj plán příliš otupila kvůli jeho hospodářským dopadům, podle pravicových kandidátů naopak komise upřednostnila ekologii před ekonomickou situací obyvatel.

2024-04-29T20:16:46Z dg43tfdfdgfd