MéDIA: SCHůZKA ERDOGANA S BIDENEM V KVěTNU SE ODKLáDá

Ankara - Setkání tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana a americké hlavy státu Joea Bidena v Bílém domě plánované na 9. května nakonec v tomto termínu nebude. S odvoláním na své zdroje o tom dnes informovaly světové agentury. Nejmenovaný turecký činitel řekl Reuters, že schůzka se odkládá kvůli změnám v Erdoganových plánech.

Žádný termín návštěvy v Bílém domě nebyl oficiálně oznámen. Informaci o 9. květnu přinesly na konci března agentury s odkazem na zdroje z turecké diplomacie. Dnešní zprávy žádný nový termín setkání nezmiňují.

Pokud se jej do konce roku podaří najít, bylo by to poprvé, co Biden svého tureckého kolegu v Bílém domě přivítá. Naposledy byl Erdogan v sídle amerických prezidentů v roce 2019, když stál v čele Spojených států Donald Trump.

Tématem případného setkání s Bidenem by mohla být vojenská spolupráce mezi dvěma členskými zeměmi NATO. Americká vláda nedávno schválila prodej 40 stíhaček F-16, o které Ankara dlouho usiluje. Stalo se tak poté, co Turecko odsouhlasilo vstup Švédska do Severoatlantické aliance.

Dalším potenciálním tématem jsou obchodní vazby mezi Tureckem a Ruskem v době, kdy se USA a další spojenci Ukrajiny snaží Moskvu odstřihnout od zahraničního zboží s vojenským využitím. Některé turecké firmy podle Washingtonu tyto sankce Rusům pomáhají obcházet. Turecko je navíc významným regionálním hráčem jak směrem k černomořské oblasti a ruské agresi vůči Ukrajině, tak s ohledem na dění na Blízkém východě.

2024-03-29T13:51:51Z dg43tfdfdgfd